Zoeken

De GVR

  • Cinevision.be/nl quoteert De GVR met een 2/5
  • Regisseur: Brian Cosgrove
  • Cast: David Jason, Amanda Root, Angela Thorne
  • Genre: Animatie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-02-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "De GVR"

Doe een rondvraag bij vriend en vijand en check of ze drie werken van befaamd kinderboekenauteur Roald Dahl kunnen opnoemen. De kans dat ‘De Grote Vriendelijke Reus’ ofte ‘De GVR’ bij de opgenoemde titels zit is heel groot. Vraag hen of ze drie Roald Dahl-verfilmingen kennen, en de kans dat ‘De GVR’ ook hier opduikt is dan weer heel wat kleiner. Niet alleen is het lang niet zo geweten dat er ooit een tekenfilmversie is gemaakt van Dahls bekende boek, kwalitatief gezien haalt die het bovendien niet bij de filmvertalingen van ondermeer ‘Charlie And The Chocolate Factory’, ‘The Witches’, ‘Matilda’, ‘James And The Giant Peach’ en ‘Fantastic Mr. Fox’.

De tekenfilmadaptatie van ‘The BFD’ (The Big Friendly Giant) stamt uit 1989. De Britse animatiemaatschappij Cosgrove Hall maakte voor de Britse zender ITV een adaptatie die op kerstdag 1989 werd uitgezonden. Zes jaar eerder had Cosgrove Hall ook al met veel succes ‘The Wind In The Willows’ geadapteerd, en in Engeland waren ook hun reeksen ‘Danger Mouse’ en ‘Count Duckula’ populair.

We weten niet welk effect deze tekenfilm had op het kleine grut eind jaren tachtig, maar twintig jaar later vat ‘oubollig’ het resultaat perfect samen. En helaas is het niet altijd even charmant oubollig. De tekenstijl is houterig en Dahls klassieke verhaal wordt veel te traag en inspiratieloos verteld. Wat uiteraard jammer is, daar Dahls verhaal genoeg elementen bevat om van verplichte kindvriendelijke kost te spreken.

Centraal staat het weesmeisje Sophie. Die wordt op een nacht wakker en ziet een reus voor het venster, die haar prompt meeneemt naar zijn wereld. Sophie ontdekt dat de reus een goedaardige kerel is die haar geen kwaad wil doen, dit in tegenstelling tot andere vlees- en kindjesetende reuzen waar de GVR haar over vertelt. Ze leert ook dat de Grote Vriendelijke Reus er ’s nachts op uittrekt om mooie dromen in de slaapkamers van kinderen te blazen. De reus en Sophie worden meteen dikke maatjes: hij leert haar hoe reuzen leven (en zingt een ode aan de wonderlijke kunst van het winden laten), en al gauw mag Sophie mee op zijn nachtelijke droomtochten. Wanneer blijkt dat de dat boosaardige reuzen het weeshuis waar Sophie woont willen verwoesten, besluiten Sophie en de reus om daar samen een stokje voor te steken, en dit met de hulp van de enige echte koningin van Engeland...

‘The BFG’ is een van Dahls meest persoonlijke verhalen. De auteur modelleerde het hoofdpersonage duidelijk naar hemzelf. De bekende illustraties van Quentin Blake die Dahls boek kleuren tonen zelfs fysische gelijkenissen zien tussen de reus en Dahl. De reus in de tekenfilm volgt Blakes tekeningen vrij getrouw, maar de charme daarvan zorgt niet meteen voor een sterk eindproduct. Ons lijkt de kans klein dat hedendaagse kinderen die met Pixar zijn opgegroeid hier anderhalf uur zoet zullen mee blijven. Op zich valt niet veel aan te merken aan het reuzenverhaal, maar in deze versie springt de lont nooit aan het vuur. Iets oudere kinderen verdiepen zich dan ook beter in het boek van Dahl om hun fantasie aan te scherpen en om het verhaal over de strijd tussen de goede reus en zijn minder vredelievende stamgenoten echt naar waarde te kunnen schatten.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray