Zoeken

The Cove

  • Cinevision.be/nl quoteert The Cove met een 4/5
  • Regisseur: Louie Psihoyos
  • Cast: Ric O'Barry
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-03-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The Cove"

Vrolijk word je niet van ‘The Cove’. Deze Oscarwinnende documentaire klaagt de barbaarse praktijken in het Japanse kuststadje Taiji aan, waar jaarlijks (van september tot april) ruim 2.300 dolfijnen worden afgeslacht. Opvallend is dat de initiatiefnemer van deze documentaire niet zomaar een groene jongen of vredelievende vegetariër is. Ric O’Barry is immers de ex-trainer van de dolfijnen die in de originele ‘Flipper’-televisiereeks te zien waren en weet als geen ander wat deze dieren waard zijn. Rondjes zwemmen in dolfinaria for a fistful of fish hoort daar alvast niet bij.

Regisseur van de prent is Louie Psihoyos, één van de stichters van de Oceanic Preservation Society. De man verdiende daarnaast zijn sporen als natuurfotograaf en werkte zeventien jaar voor National Geographic. Met een tiental dappere milieuactivisten aan hun zij maakten Psihoyos en O’Barry in het geniep opnames van de slachtpartij, om zo de wereld te confronteren met deze sadistische massamoord op de weerloze dieren. De beelden die ze maakten, vormen het sluitstuk van ‘The Cove’, en laten ongetwijfeld littekens na bij (dier)gevoelige zielen.

Het is moeilijk om niet geschokt te zijn door ‘The Cove’. Geen enkel zichzelf respecterend mens kan onbewogen blijven bij het zien hoe de dolfijnen massaal worden afgemaakt zonder de minste vorm van medelijden. Die schokkende beelden zijn  trouwens maar een facet van de film: zo krijgen we eveneens te zien hoe dolfijnentrainers er getuige van zijn hoe de dieren bijeen worden gedreven door ‘de vissers’. Zij kiezen de exemplaren uit die ze nodig hebben voor hun dolfinaria en staan oogluikend toe hoe de rest wordt afgemaakt. En het wordt nog cynischer: het dolfijnenvlees wordt daarna verkocht (ook al is er amper vraag naar door de consument) of gratis verdeeld in de lunchdozen van opgroeiende kinderen. Nobel, zou je misschien denken, ware het niet dat dolfijnenvlees zeer giftig is door het hoge kwikgehalte.

Je kan ‘The Cove’ verwijten te prekerig te zijn, maar dat is voorbijgaan aan het feit dat het doel de middelen heiligt. Autoriteiten die de persvrijheid aan banden leggen terwijl ze verborgen in een inham weerloze dieren afslachten en daarbij ook nog eens giftig vlees op de markt brengen hoef je niet meteen stiefmoederlijk te behandelen. Ook de moedwillig een oogje dichtknijpende International Whaling Commission (die wel degelijk weet heeft van het jaarlijkse bloedbad in Taiji) krijgt een veeg uit de pan. De ironie dat O’Barry weet dat hij onrechtstreeks mee aan de wieg staat van de dolfijnenjacht, daar de dolfinaria eigenlijk pas als paddenstoelen uit de grond schoten na het succes van ‘Flipper’, zorgt voor een sterk persoonlijke omkadering.

‘The Cove’ laat pijnlijk zien waartoe de mens, in naam van het grote of kleine geld of zelfs puur uit sadisme of voorbijgestreefde traditie, in staat is. Lichtpunt is alvast dat het wereldwijde protest tegen de praktijken groeit en de jacht - net zoals de zeehondenjacht - steeds moeilijker te verkopen valt aan de publieke opinie. Al zal gerechtigheid uiteraard pas echt zijn geschied wanneer er definitief een einde komt aan deze barbaarse moordpartij.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray