Zoeken

The Universe, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert The Universe, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Douglas Cohen
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 540 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-10-2010
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Universe, seizoen 1"

Nadat eerder al topdocumentaires als ‘Earth’, ‘Life’ en ‘Planet Earth’ inkijk gaven in de pracht en praal die Moeder Aarde voor ons in het uitstalraam heeft (en waar we, drukke mensen in een nog drukkere samenleving, veel te weinig stil bij blijven staan), gaat de uit de alsmaar indrukwekkender wordende portfolio van special interest-zender History Channel stammende docu ‘The Universe’ nog een stapje verder. Zoals de titel reeds laat uitschijnen, neemt dit eerste seizoen van in totaal vijf ons mee naar de hemelwereld buiten onze aardgrenzen.

Al sinds het begin van de tijd loopt de mensheid rond met tal van vragen over het universum. Figuren als Ptolemaeus en Copernicus waren grondleggers, die met hun wetenschappelijke kennis inzicht boden in het heelal en de werking daarvan. Maar al bij al bleven hun theorieën – zeker in het licht van de geschiedenis – vrij beperkt. Onze kennis over de kosmos is in pakweg de laatste vijftig jaar, sinds de mens zijn eerste, aarzelende stapjes in de ruimte is beginnen zetten, pas echt drastisch gestegen. Tegenwoordig beschikken we over krachtige telescopen, robotsondes en uiteraard bemande missies, waarmee het hemelruim als het ware binnenstebuiten kan worden gekeerd, net niet al zijn geheimen prijsgevend.

Maar pas sinds kort kunnen de vele wetenschappers die onderzoek verrichten naar wat er zich buiten, om en rond onze blauwe planeet afspeelt hun conclusies ook daadwerkelijk zichtbaar maken. Geholpen worden ze daarbij door geavanceerde computertechnieken, die hen toestaan simulaties en bevindingen in adembenemende beelden om te zetten. ‘The Universe’ mag je dus rustig het predicaat baanbrekend opspelden: de hypermoderne pc-toepassingen waarmee verre planeten en nog verder verwijderde sterren dichterbij worden gehaald en die een up close and personal beeld schetsen van zwarte gaten, kometen én de geboorte en het verscheiden van volledige sterren- en zonnestelsels zijn state of the art.

Bovendien hoef je lang geen ruimtefreak te zijn om dit boeiende werkstuk te waarderen. De logische opbouw maakt voorkennis zelfs geheel overbodig. Elk van de twaalf episodes gaat van start met een introductie van het onderwerp dat in die aflevering aan bod zal komen – gaande van de zon over individuele planeten als Jupiter of Mars tot verhalen over alien galaxies en de zoektocht naar buitenaards leven. Eerst wordt een theorie uit de doeken gedaan en vervolgens wordt die gestaafd met historisch materiaal en wetenschappelijke theorieën zonder dat je het noorden kwijt bent. In deze kosmos heb je alvast geen kompas nodig.

Het hoeft uiteraard niet gezegd dat sciencefictionaficionado’s met een reeks als deze het meest aan hun trekken komen, maar door zijn gezonde mix van informatie (deze serie heeft een hoge educatieve waarde) en een gevoel voor humor (nooit heb je het gevoel dat het stoffig wordt) zal elkeen met een gezonde interesse in de wereld rondom hem, en die daarrond, hier van kunnen smullen. Het smaakt alleszins naar meer, en we zijn zeker niet de enige die er zo over denken/dachten. Gezien de hoge kijkcijfers (en populariteit) besloot History Channel al gauw dat deze reeks een vervolg verdiende. Dit jaar ging alweer het vijfde seizoen op antenne in de VS. We hebben dus nog een aantal releases om likkebaardend – met de telescoop in de hand – naar uit te kijken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray