Zoeken

The Bridge On The River Kwai

  • Cinevision.be/nl quoteert The Bridge On The River Kwai met een 5/5
  • Regisseur: David Lean
  • Cast: Alec Guinness, Sessue Hayakawa, William Holden
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 161 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Bridge On The River Kwai"

‘The Colonel Bogey March’. Zo noemt het stukje marsmuziek dat zich als een voetenstampende oorworm doorheen deze film wurmt. En zo aanstekelijk is dat zelfs niet-liefhebbers van militaire muziek het durven fluiten. Wat toepasselijk is, daar ‘The Bridge On The River Kwai’ een oorlogsfilm is die ook heel wat niet-adepten van militaire strategieën kan bekoren. ‘The Bridge On The River Kwai’ is immers tijdloze en meesterlijke cinema met genoeg troeven in huis om zowel de cinefiel als doorsnee filmliefhebber twee uur en een half geboeid aan het scherm te kluisteren.

‘The Bridge On The River Kwai’ (bouwjaar 1957) is één van de vele meesterwerken van de Britse cineast David Lean, en moet qua eeuwigheidswaarde enkel zijn ‘Lawrence Of Arabia’ (1962) laten voorgaan. Het bronmateriaal is de roman van Pierre Boulle uit 1952. De personages en gebeurtenissen zijn volledig fictief, maar alles vertrekt van een echt historisch feit, namelijk de bouw van een spoorweg tussen Thailand en Birma waarvoor krijgsgevangenen werden ingeschakeld. Boulle was tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf een gevangene van de Japanse troepen, en baseerde zijn roman op getuigenissen van enkele Franse officieren. Het scenario werd geschreven door Carl Foreman en Michael Wilson. Een taak die ze in het grootste geheim deden, daar de twee op de zwarte lijst stonden van de op communisten jagende senator McCarthy. Meteen ook de reden dat Boulle op de generiek staat als scenarist. En ook de Oscar voor beste geadapteerd scenario in ontvangst mocht nemen, zelfs al had hij geen letter van het script op papier gezet. In 1984 werd de bijdrage van Foreman en Wilson toch gehonoreerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, waardoor beide namen op de generiek van de gerestaureerde versie staan.

David Lean was niet de eerste keuze van producent Sam Spiegel om de film te regisseren. Een keur van grote meneren (John Ford, Nicholas Ray, William Wyler, Howard Hawks, Fred Zinnemann en Orson Welles) bedankte voor de eer of kon zich niet vrijmaken. Voor Lean was het zijn eerste echt grote epos na gelauwerde kleine Britse drama’s zoals ‘Brief Encounter’ en de Charles Dickens-verfilmingen ‘Great Expectations’ en ‘Oliver Twist’. Een vlekkeloze shoot was het geenszins, onder meer omdat Lean en Alec Guinness totaal niet met elkaar konden opschieten tijdens de opnames.

Maar zoals bij wel meer films uit Hollywoods hoogdagen is van alle trammelant achter de schermen weinig te merken in het uiteindelijke resultaat. Het is hier niet anders, daar ‘The Bridge On The River Kwai’ ondanks zijn lengte spoort als een trein. Kolonel Nicholson (Guinness) is de leider van een bataljon Britse militairen die naar een gevangenenkamp in Thailand worden gebracht. Daar worden ze door kampoverste Saito (glansrol van Sessue Hayakawa) verplicht om mee te bouwen aan een spoorwegbrug over de rivier Kwai. Een taak die Nicholson aanvankelijk halsstarrig weigert. Gaandeweg ziet hij het echter als zijn plicht om de brug toch te bouwen. Meer zelfs, hij engageert er zich obsessief toe om een kwalitatieve brug op tijd klaar te hebben, met de medewerking van al zijn manschappen. En dat terwijl een Amerikaans commando (onder leiding van William Holden) de brug wil opblazen.

Naast een Oscar voor beste geadapteerd scenario, kreeg deze film ook beeldjes voor beste film, regie, acteur (Guinness), muziek, montage en camerawerk. Enkel Hayakawa kon zijn beeldje voor mannelijke bijrol niet verzilveren. Opmerkelijk is ook dat componist Malcolm Arnold de muziek schreef op amper tien dagen tijd, zodat Spiegel de film nog op tijd in de zalen kon krijgen om mee te kunnen dingen naar de Oscars. De befaamde ‘Colonel Bogey March’ is trouwens niet van de hand van Malcolm, maar werd al in 1914 door de Brit Kenneth Alford geschreven.

Extra’s (Blu-ray): begin maar al te watertanden bij de omvangrijke extra’s met een uitgebreide documentaire waarin gedetailleerd wordt getoond hoe de film tot stand is gekomen, aangevuld met beelden en grafieken, featurettes en foto’s. Een pakket Colonel Bogey waardig.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray