Zoeken

The Breakfast Club (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Breakfast Club (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: John Hughes
  • Cast: Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Breakfast Club (Blu-ray)"

Of het nu uit cinefiel dan wel recreatief oogpunt was, vast staat dat je als bioscoopbezoekende tiener in de jaren tachtig moeilijk kon ontsnappen aan het oeuvre van John Hughes, de toenmalige ongekroonde keizer van de (betere) tienerfilm. Hughes wist als geen ander hoe hij liefdes- (‘Pretty In Pink’) en opgroeipijnen (‘The Breakfast Club’) in beeld kon brengen, en bewees met (voor velen zijn beste film) ‘Ferris Bueller’s Day Off’ dat hij een nagenoeg perfecte tienerkomedie in elkaar kon boksen. Door zijn blikveld gaandeweg te verleggen naar scenario’s van familie- en kinderfilms (‘Curly Sue’, ‘Home Alone’) en daarna helemaal niks meer te doen, groeide Hughes definitief uit tot een cultfiguur. Nog definitiever werd het door zijn voortijdige kluizenaarsdood in 2009 toen een hartaanval hem op zijn 59e fataal werd.

‘The Breakfast Club’ werd uitgebracht in 1985 en was Hughes’ eerste echt grote hit. Ironisch genoeg waren de producenten er aanvankelijk niet happig op om Hughes zelf te laten regisseren. Maar omdat de film hoop en al gebudgetteerd was op 1 miljoen dollar en alles zich op dezelfde locatie afspeelde, gingen ze uiteindelijk toch overstag. Erg veel decors moesten er alvast niet worden gebouwd, daar Hughes de film opnam in een (gesloten) middelbare school in Illinois, waar hij het jaar daarna ook heel wat scènes voor ‘Ferris Bueller’ zou draaien.

Allison, Andrew, John Bender, Brian en Claire. Dat zijn de vijf ongelukkigen die door schooldirecteur Vernon (Paul Gleason) zijn uitgekozen om bij wijze van strafstudie de zaterdag door te brengen op school. Hun opdracht: een opstel schrijven over wie ze denken echt te zijn. Het lijkt een creatieve opdracht, maar door de bullebakkerige houding van Vernon lijkt de kans klein dat de man van plan is om iets stichtends met het eindresultaat aan te vangen. Balen dus voor het vijftal balorige tieners dat gedwongen wordt om een zuurverdiende vrije zaterdag op te geven. Wat heet trouwens balorig? Het solitaire buitenbeentje Claire (Ally Sheedy) is zelfs helemaal niet op het matje geroepen door Vernon, maar vervoegt gewoon de andere vier omdat ze haar zinloze leven thuis beu is. De populaire Claire (Molly Ringwald) is gestraft omdat ze een dag spijbelde om te gaan winkelen. Oproerkraaier John Bender (Judd Nelson) deed puur voor de lol het brandweeralarm afgaan, Andrew (Emilio Estevez) haalde een onschuldige grap uit met een medestudent en Brian (Anthony Michael Hall) had de pech dat zijn lichtpistool afging in zijn muurkastje. Niet meteen het tuig dat de middelbareschoolgangen in ‘The Principal’ of ‘Class Of 1984’ onveilig maakte.

Wat meteen de herkenbaarheid bij het doelpubliek verhoogt. Hughes bedacht personages waarin heel wat tieners zich geheel of gedeeltelijk kunnen vinden of met meeleven. Hun aanvankelijke conflicten ebben tijdens hun dag gedwongen samenzijn geleidelijk weg, en aan het eind van de dag (en film) ontdekken ze met hun vijven dat ze eigenlijk meer gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten. Een moraliserende ondertoon waar Hughes zich meer dan eens durfde aan te bezondigen, maar het werd er gelukkig niet met de mokerhamer ingeklopt. Het voelde eerder allemaal als een natuurlijke evolutie aan, en dat is meteen de reden dat ‘The Breakfast Club’ hoogstwaarschijnlijk ook door latere tienergeneraties kan worden gesmaakt.

Al ziet het er in vergelijking met de huidige golf high school prenten heel bezadigd uit. Wat zeker geen kritiek is. Integendeel. Hughes filmt herkenbaar en klassiek en zorgt ervoor dat zijn scenario nooit naar het tweede plan wordt geschoven. Een miniklassieker heet zoiets. En niet zonder muzikaal hoogtepunt: ‘The Breakfast Club’ opent immers met de onsterfelijke wereldhit ‘Don’t You (Forget About Me)’ van Simple Minds. En zeggen dat de groep aanvankelijk niet veel zin had om het lied op te nemen, nadat eerder Bryan Ferry en Billy Idol de compositie van muziekproducer Keith Forsey hadden geweigerd.

Extra’s (Blu-ray): voer voor nostalgici: een commentaartrack met Anthony Michael Hall en Judd Nelson, een in 12 delen opgesplitste documentaire en een kijk op het ontstaan van de Brat Pack, de naam waarmee de populaire tieneracteurs uit de jaren tachtig door het leven gingen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray