Zoeken

Toast

  • Cinevision.be/nl quoteert Toast met een 2/5
  • Regisseur: S.J. Clarkson
  • Cast: Helena Bonham Carter, Freddie Highmore, Ken Stott
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-10-2011
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Toast"

Krijgen we na een invasie van kookprogramma’s en -boeken nu ook een overdaad aan culinaire films? Laat ons hopen van niet, zegt de cuissonanalfabeet in ons (zeker met de herinnering aan ‘Julie & Julia’ in het achterhoofd). Dat niet iedereen er onze mening op nahoudt, blijkt uit de kijkcijfers van ‘Toast’, die bij zijn première op BBC 1 op 30 december 2010 zo’n 6,2 miljoen hongerige kijklustigen trok. Helemaal verwonderlijk is dat niet: de BBC hoef je immers niet meer te leren over slimme eindejaarsprogrammatie en bovendien is Nigel Slater in zijn thuisland zowat koning, keizer en admiraal als het op knapperige recepturen aankomt en geniet er hoog aanzien als kok en als voedseljournalist.

‘Toast’ is de verfilming van Nigel Slaters autobiografie en focust uitsluitend op zijn kinderjaren. Slater werd in 1958 geboren in Wolverhampton in de West Midlands en had vooral een sterke relatie met zijn moeder en niet zozeer met zijn stugge vader (Ken Stott). Hij was van kindsbeen af gebeten door voedsel en koken, een microbe die hij zeker niet van zijn moeder heeft meegekregen, daar die nauwelijks het verschil kende tussen het eiwit en de dooier.

Na de dood van zijn aan chronische astma lijdende moeder, wordt het leven voor Nigel (als kind vertolkt door Oscar Kennedy) er niet eenvoudiger op. Zijn vader begint een relatie met ene Mrs. Potter (neen, niet die van de konijnenboekjes) en het botert langs geen kanten tussen Nigel en zijn ersatzmoeder (Helena Bonham Carter). Nochtans had dat wel gekund, daar mevrouw Potter wel culinaire finesse bezit. Meer zelfs, ze gebruikt haar kookkunsten om Nigels vader voor zich te winnen, en saboteert daarbij Nigels talent, waardoor die nooit een hechte band met zijn vader krijgt. Voeg daar nog openbloeiende heimelijke homoseksuele neigingen bij en het is duidelijk dat Nigels wonderjaren alles behalve wonderlijk waren.

Afgaand op deze ‘Toast’ kende Slater een welhaast Dickensiaanse jeugd, maar dat betekent niet dat dit de opeenvolging van tragedies naar een tranendal van jewelste leidt. Scenarist Lee Hall (‘Billy Elliot’) en tv-regisseur S.J. Clarkson gaan er onder het motto ‘het mag dan wel allemaal triestig zijn, goed gevoel is waar het om draait’ immers met de grove Britse borstel door, zodat de traan bijna onmiddellijk wordt gecounterd door een publieksvriendelijke lach. Zowat elke scène is ingebed in een melancholische gloed, en de klankband grossiert vooral in hits van Dusty Springfield. Very British indeed. Dat alles er als zoete koek ingaat en nooit op de maag blijft liggen, komt voor een groot deel door de weinig risico nemende stijl van regisseur S.J. Clarkson. Een man die hiervoor uitsluitend meewerkte aan tv-series en zowel in zijn thuisland als in Amerika een aardig cv bij elkaar filmde met afleveringen van onder meer ‘Eastenders’, ‘Life On Mars’, ‘Whitechapel’, ‘Heroes’ en ‘Dexter’. Korte scènes die het verhaal voortstuwen en voor de rest weinig of geen tierlantijntjes: ziedaar het bindmiddel van ‘Toast’.

Waarmee meteen ook het zwakke punt blootligt: als het doel van ‘Toast’ is om een traantje te ontlokken bij (Britse) huisvrouwen, dan is de missie geslaagd. Als het toch de bedoeling was om een iets meer diepgaandere prent af te leveren, dan is de missie geenszins geslaagd. Wie niet geïnteresseerd is in de jeugdjaren van Nigel Slater of wie zoekt naar een substantieel verhaal met een degelijk einde en niet zozeer een titelkaart die verkondigt dat Nigel later een gevierd kok werd, zal maar weinig boodschap hebben aan deze vrijblijvende borrelhap. En tegelijkertijd onthouden dat Freddie Highmore (die Nigel Slater in het laatste deel van de film vertolkt) een paar serieuze groeischoppen onder de kont heeft gekregen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray