Zoeken

Take Me Home Tonight

  • Cinevision.be/nl quoteert Take Me Home Tonight met een 3/5
  • Regisseur: Michael Dowse
  • Cast: Topher Grace, Anna Faris, Dan Fogler, Teresa Palmer
  • Genre: Komedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-06-2012
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Take Me Home Tonight"

Van ‘That 70’s Show’ naar ‘That 80’s Movie’. Dat is zowat het concept dat Topher Grace, Jackie Filgo en Jeff Filgo voor ogen hadden bij het schrijven van ‘Take Me Home Tonight’. De Filgo-broers waren gedurende de acht seizoenen van de hitsitcom aan boord als producers, schreven samen mee aan een fiks aantal afleveringen en voelden Grace goed aan toen hij bij hen kwam aankloppen voor een jarentachtigkomedie. En niet zomaar een, maar eentje waarvan het lijkt alsof hij werd opgediept uit een vergeten lade van John Hughes zaliger. Wat meteen verklaart waarom de personages uit ‘Take Me Home Tonight’ naar dezelfde middelbare school gingen als die uit ‘The Breakfast Club’.

Een inside joke die de toon zet voor een komedie over verloren dromen, gemiste kansen en de kunst van het plukken van de dag. Centraal staat Matt Franklin (Grace), die in 1988 (vier jaar na zijn afstuderen) werkzaam is als verkoper in een filiaal van Suncoast Video. Niet meteen wat zijn pa (Michael ‘The Terminator’, ‘Aliens’, ‘The Abyss’ Biehn) voor ogen had voor zijn zoon die na zijn middelbareschooljaren een technische ingenieursopleiding volgde. Matt heeft echter andere zorgen aan zijn kop dan zijn hem achter de veren zittende pa: zijn schoolliefde Tori Fredreking (Teresa Palmer, nummer zes in ‘I Am Number Four’) is terug in de stad en Matt ziet zijn kans schoon om haar eindelijk voor zich te winnen. Of dat gaat lukken is een andere vraag, daar Tori haar carrière uitbouwt bij een vooraanstaande bank en waarschijnlijk niet geïnteresseerd is in een ‘loser’ als Matt. De grote kans om zich te bewijzen krijgt Matt op een (reünie)feest waar hij samen met zijn zus Wendy (Anna Faris) en boezemvriend Barry (Dan Fogler) naar toe trekt. En waar Matt zijn missie om Tori ‘binnen te draaien’ gecounterd ziet door nogal wat onvoorziene obstakels.

Of je nu jong was in de jaren tachtig of nog niet eens geboren, doet er eigenlijk niet veel toe. De verhaallijn van ‘Take Me Home Tonight’ kon zich immers ook perfect in 2000 of 2012 afspelen. Jonge mensen op de grens van het volwassen leven, ze zijn nu eenmaal van alle tijden. Wie zelf jong was in de jaren tachtig, heeft echter een streepje voor en kan zich amuseren met het spotten van jarentachtigelementen of het herkennen van zoveel mogelijk hits uit die tijd. En dat zijn er nogal wat, daar de soundtrack letterlijk uitpuilt van deunen uit het Reagantijdperk. Passeren onder meer de revue: The Buggles, Duran Duran, After The Fire, Mötley Crüe, Sly Fox, Kim Carnes, Men Without Hats, Wang Chung, Dexy’s Midnight Runners, INXS, Greg Kihn Band en Grace Jones. Het minste dat je kan zeggen is dat de music supervisors hun werk hebben gedaan. De mensen van de art direction ook. Zij het iets minder accuraat: zo lijkt het ons sterk dat de lp ‘Whitney’ van Whitney Houston in ’88 nog steeds overvloedig aanwezig is in een muziek- en videowinkel daar de plaat al uitkwam in juni 1987. Idem voor Michael Jacksons ‘Bad’, uitgebracht in augustus van dat jaar, voegen we er nog muggezifterig aan toe. En dan hebben we het nog niet over andere lapsussen zoals ‘Twins’ dat pas in december 1988 een biosrelease kende en dus nog niet voorradig kan zijn in Suncoast Video. Edoch, we wijken af.

De regie van ‘Take Me Home Tonight’ werd toevertrouwd aan Michael Dowse, regisseur van het culthitje ‘It’s All Gone, Pete Tong’. Die krijgt zeker de nodige schwung in het geheel waardoor dit filmpje anderhalfuur gezapig wegkijkt. Minder gezapig is echter het scenario. Naast het centrale verhaal van Matt en Tori wringen zich nog twee scenariolijnen op de voorgrond. Dat van Wendy, die moet kiezen tussen verder studeren of huissloof worden aan de zij van haar rijkeluisaanbidder. En dat van Barry, die na zijn ontslag als autoverkoper gans de avond cocaïne snuift en een bizar seksavontuur beleeft. Waardoor ‘Take Me Home Tonight’ hier en daar dreigt af te glijden naar het niveau van pakweg ‘The Hangover: Part II’.

‘Take Me Home Tonight’ heeft zeker zijn momenten, maar verliest na een tijdje wat stoom. Jammer voor Topher Grace, die hier opnieuw wil bewijzen dat hij het kan maken in Hollywood, maar daar helaas niet het meest geschikte project voor heeft uitgekozen. Jammer, want zoals hij destijds liet zien in het nog steeds uitstekende ‘In Good Company’ (uit 2004 alweer) floreert hij wel degelijk als het juiste materiaal zich aanbiedt. Slotsom: ‘Take Me Home Tonight’ slaagt er niet volledig in om uit retrospectief oogpunt de jaren tachtig eer aan te doen (een beetje zoals ‘Hot Tub Time Machine’ dat twee jaar terug niet helemaal kon), maar biedt nostalgiafans desondanks anderhalf uurtje aangenaam vertier.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray