Zoeken

Tula: The Revolt

  • Cinevision.be/nl quoteert Tula: The Revolt met een 3/5
  • Regisseur: Jeroen Leinders
  • Cast: Obi Abili, Danny Glover, Natalie Simpson, Derek De Lint
  • Genre: Drama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-01-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Tula: The Revolt"
Slavernij: het is niet alleen een schandvlek in de Amerikaanse geschiedenis. Ook in de toenmalige Europese kolonies werd er niet gekeken op een zwart leven of twee als het aankwam op economisch gewin of een blank-genetisch superioriteitsgevoel. En dan hebben we het nog niet over de Aboriginals in Australië gehad. Gaan we nu ook niet doen trouwens, daar we met ‘Tula: The Revolt’ onze pijlen richten op de voormalige Nederlandse kolonie Curaçao. 

Op dat eiland hadden Nederlandse kolonisten een lucratieve handel in slaven opgezet. Nadat er internationaal niet meer zoveel te verdienen viel met de slavernij, bleef de oorspronkelijke zwarte bevolking er als slaaf werken op de plantages van de rijke Nederlanders. In het jaar 1795 weigerden de slaven dat nog langer te doen: ze hoorden toen het nieuws dat de Fransen op Haïti de slavernij hadden afgeschaft, en ook zij wilden hun vrijheid. Daar wilden de plaatselijke autoriteiten echter niets van weten, en wat begon als vreedzaam verzet, escaleerde gaandeweg in een bloedige veldslag.

Tula (Obi Abili) wordt gezien als de leider van de revolte. Hij was het die als eerste in opstand kwam tegen plantagehouder Van Uytrecht (een van de laatste rollen van de betreurde Jeroen Willems) en die samen met zijn volgelingen zijn zaak wou gaan bepleiten bij gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé). De gouverneur wou Tula en de zijnen echter niet ontvangen en stuurde gewapende troepen om de orde te herstellen. Wanneer de slaven van andere plantages zich bij Tula aansloten, kon een gewapend treffen niet worden vermeden. Ondanks een hevige tegenstand van de naar vrijheid hunkerende slaven, bleken ze geen maat voor de Nederlandse soldaten. Nadat de meeste van de slaven (vrouwen en kinderen inclusief) gedwongen werden om terug te keren naar hun meesters, wachtte Tula en zijn trouwste volgelingen een gruwelijke executie. Uiteindelijk zou het nog zo’n zeventig jaar duren vooraleer de slavernij op Curaçao werd afgeschaft. 

Als boeiende geschiedenisles krijgt ‘Tula: The Revolt’ een dikke pluim. Voor de goede bedoelingen ook: debutant Jeroen Leinders, die zelf lange tijd op Curaçao woonde, toont geen schroom in het etaleren van de beestigheden die de Nederlandse kolonisten en regering destijds begingen. Tula’s naam is op het eiland trouwens nog lang niet vergeten: elk jaar wordt hij er als symbool voor onafhankelijkheid en mensenrechten nog steeds herdacht. Om Tula’s verhaal te verfilmen op Curaçao zelf, zocht Leinders internationale steun: het gros van de cast en crew mag dan wel Nederlands zijn, de film is volledig Engels gesproken en Leinders wist zelfs Danny ‘nog niet te oud voor deze shit’ Glover te strikken voor een opvallende bijrol.    

Leinders trapt nogal wat clichédeuren open bij het in beeld brengen van Tula’s verhaal. Diepgang zal je hier niet vinden: Leinders schetst de confrontaties tussen de slaven die een beter leven willen en de stugge Nederlanders die hen in het slavernijgareel willen houden vooral in brede trekken. De actiescènes krijgen overzichtelijk vorm op de dorre vlaktes van Curaçao, er zijn echter nogal wat randintriges die met weinig animo in het geheel zijn geïntegreerd. Tula’s romance met zijn geliefde bijvoorbeeld voegt weinig toe, en Leinders lijkt alles bewust zo eenvoudig mogelijk te houden om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Het resultaat is daardoor uitstekend kijkvoer ter humane ondersteuning van de geschiedenislessen in het middelbaar: wat meer echte punch om ‘Tula: The Revolt’ ook vanuit cinematografisch standpunt een geslaagde zit te noemen, was op sommige plaatsen zeker welkom geweest. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray