Zoeken

Image

  • Cinevision.be/nl quoteert Image met een 2/5
  • Regisseurs: Adil El Arbi, Bilall Fallah
  • Cast: Laura Verlinden, Nabil Mallat, Gene Bervoets, Geert Van Rampelberg
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-03-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Image"
Indien we een film zouden quoteren op goede bedoelingen, dan ging ‘Image’ met gemak met vijf sterren aan de haal. Als we kijken naar het resultaat, dan blijft de teller staan op twee. Of hoe het pad der goede bedoelingen vaak bezaaid is met rotsen, doornstruiken en halfafgewerkte clichés. De Brusselse cineasten Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben duidelijk wat te vertellen over de manier waarop de media omgaat met stereotypes in de berichtgeving rond allochtonen. Wat juist, wordt nooit helemaal duidelijk: daarvoor zoekt het duo zelf teveel hun heil in … jawel, stereotiepe typeringen. 

Eva (Laura Verlinden) is een Vlaamse reportagemaakster die voor een Brussels commercieel televisiestation werkt. Ze draait een reportage over het leven in de vooral door allochtonen bewoonde quartiers in Brussel. De netbonzen (Gene Bervoets en François Beukelaers op kop) verwachten zo snel mogelijk resultaat, zelf wil ze meer haar tijd nemen om echt door te dringen in de allochtone gemeenschap. Als ze contact maakt met Lahbib (Nabil Mallat), voelt ze dat ze haar gedroomde contactpersoon te pakken heeft. Lahbib is als ex-gevangene immers van geen kleintje vervaard, en kent de vele ins en outs van de wijken als zijn broekzak. 

El Arbi en Fallah storten zich als bijna volleerde guerillafilmmakers op de interraciale mengelmoes in de hoofdstedelijke metropool, met een focus op de – vaak misbegrepen – allochtonen. Die agressieve aanpak vloekt wat met de steriele manier waarop het televisiestation wordt vormgegeven. Zo echt als de straatdialogen klinken, zo geforceerd komen ze vaak over in Eva’s werkomgeving. De mededeling dat Eva haar reportage moet afronden en dat de kijkcijfers tanende zijn, wordt om de haverklap herhaald. Wat eerder zorgt voor een surplace, dan voor een verhaal dat echt vooruit gaat, of dat verschillende lagen kent. 

De echte reden waarom ‘Image’ slechts half weet te bekoren is de dubieuze manier waarop het scenario zich ontvouwt. El Arbi en Fallah veroordelen de gekleurde, vooringenomen of vaak onwetende manier waarop de Belgische media de allochtonen in beeld brengen, de boutade ‘je weet ons enkel te vinden bij diefstallen en inbraken’ op kop. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar door net die criminele feiten vooraan te zetten, schieten de filmmakers zichzelf in de voet. Lahbib is niet alleen een ex-crimineel, hij is nog steeds een crimineel. Hij overvalt nachtwinkels, pocht dat hij aan wapens kan komen, is extreem gewelddadig en heeft geen respect voor het (blanke) gezag. Kortom: hij is net de stereotiepe straatallochtoon waar de media zo graag negatief overschrijft. Niet echt de juist geplaatste persoon om te veroordelen dus. Anders zou het geweest zijn indien hij zijn misdadig verleden van zich had afgeschud, en hij als bemiddelaar tussen bruin en blank zou optreden. Dan krijg je confrontaties waarin je de media of de perceptie van de bange blanke man kan kaderen: door van Lahbib (overigens een sterke vertolking van Nabil Mallat) een caid te maken, krijg je die niet. Ook de scène waarin een politiecontrole uit de hand loopt, is in die optiek verkeerd gekaderd, daar het geen onschuldige controle is, maar een onderzoek naar een handtasdiefstal. Helemaal te bar wordt het in de laatste tien minuten met een twist die er eerder komt als knipoog naar Amerikaanse geweldcinema dan als een geloofwaardig onderbouwde conclusie.  

El Arbi en Fallah krijgen in elk geval snel een nieuwe kans om te tonen wat ze echt in hun mars hebben. Dit najaar al verschijnt ‘Black’ in de zalen, gebaseerd op de romans ‘Black’ en ‘Back’ van jeugdauteur Dirk Bracke, van wie eerder ‘Het Engelenhuis’ werd verfilmd als ‘Bo’. Een soort ‘Romeo & Julia’-intrige gesitueerd in het milieu van Brusselse jeugdbendes. Bijna alle hoofdrollen worden vertolkt door echte straatjongeren die via streetcasting werden ontdekt. Een ambitieus project waarmee het regisseursduo hopelijk meer in de buurt komt van hun op de festivals van Gent en Leuven gelauwerde kortfilm ‘Broeders’ uit 2011 dan met deze weliswaar interessante, maar toch niet volledig overtuigende ‘Image’. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray