Zoeken

Shaun The Sheep Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert Shaun The Sheep Movie met een 3/5
  • Regisseurs: Mark Burton, Richard Starzak
  • Cast: Justin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili
  • Genre: Animatie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 08-04-2015
  • Distributeur: Lumière
Bekijk de cover van de film "Shaun The Sheep Movie"
‘Shaun The Sheep’ is voor veel kinderen een ideaal slaapmutsje. Met dank aan de programmatoren van Ketnet, die de serie steevast net voor acht uur ’s avonds de ether ingooien. Niet dat het alleen de Vlaamse koters zijn die de beestenboel kunnen smaken: de Aardmanreeks is in 180 landen te zien, en telt dusver zo’n 130 afleveringen van acht minuten. Wat van Shaun officieel het meest bekende schaap ter wereld maakt. En ook het grappigste.

Het was Nick Park – de bedenker van ‘Wallace & Gromit’ – die met Shaun op de proppen kwam. Het schaap had in 1995 een bijrol in Wallace & Gromits ‘A Close Shave’ en was later nog even te zien in ‘Wallace & Gromit’s Cracking Contraptions’. Ver in de kleiarchieven werd hij niet opgeborgen: in 2007 kreeg hij zijn eigen serie en die is vandaag nog steeds even populair als acht jaar geleden. Of misschien zelfs populairder, getuige de vele herhalingen en deze (eerste) speelfilm. Twee zaken die opvallen aan de serie: ze is volledig met stopmotiontechnieken gemaakt en er wordt geen woord in gesproken, ook niet door de menselijke karakters. Veel geblaat, wat gemekker en wat gibberish: meer klanken zijn er niet te horen.

Die twee zaken zijn er ook in de film. Op een paar CGI-toetsen na, is alle animatie met de hand gemodelleerd. Ook dialogen zijn er niet. Een bewuste keuze van regisseurs Mark Burton & Richard Starzak: ze wilden zo trouw mogelijk blijven aan het universum van de korte filmpjes, en gelijk hebben ze. Bijna iedereen die Shaun kent en waardeert is gecharmeerd door de dialoogloze verhalen: die charme doorbreken vormde een risico en zou waarschijnlijk niet bij iedereen in goede aarde zijn gevallen. Bovendien blijft op die manier ook de universele aantrekkingskracht van de personages groot.

Scenariogewijs namen Burton & Starzak niet veel risico: de actie verkassen van de boerderij naar de grote stad lijkt zelfs een schaalvergrotende gemakkelijkheidsoplossing. Het eerste kwartier speelt zich af in Shauns natuurlijke biotoop. We zien hoe hij het beu is om dag in, dag uit dezelfde dag te beleven: opstaan met de haan, grazen, eten, grazen, slapen en terug opstaan. En zo’n twee keer per jaar geschoren worden. Terwijl – zo blijkt – hij ook wel eens een dagje op de sofa wil zitten om naar tv te kijken. Dus bedankt hij een boud plan om de boer voor een etmaal buitenspel te zetten zodat hij samen met de andere schapen even de koning te rijk kan zijn. Een plan dat anders uitdraait dan gepland: de boer komt in de grote stad terecht en die klap is groot genoeg om er geheugenverlies aan over te houden. En zonder boer blijkt de boerderij toch ook maar niets te zijn, ontdekt Shaun. Dus trekt hij samen met de andere schapen en met hond Bitzer naar de stad om de boer terug te vinden. 

Een raamwerk dat vooral interessant wordt als je het bekijkt voor wat het is: een kapstok voor heel veel gags. De ene helft daarvan komt door de situaties waarin de schapen verzeilen, de andere door de verbluffende mimieken die de kleipoppetjes meekrijgen. Drie jaar tijd kroop er in dit monnikenwerk, en dat is volgens Burton en Starzak nog relatief weinig in vergelijking met andere stopmotionfilms. Sommige sequenties zijn meesterlijk: vooral de opening op de boerderij en de scènes in het dierenasiel scoren hoog op de lachmeter. Het repetitieve karakter zorgt hier en daar wel voor een inzinking – zeker als de plot enkel maar om mensen draait – maar over het algemeen ligt het niveau van ‘Shaun The Sheep Movie’ ontzettend hoog. Aardmankwaliteit zoals we die gewend zijn dus, en de terugkeer naar de onversneden Britse roots van ‘Wallace & Gromit’ zal vooral de fans van het eerste uur verblijden.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray