Zoeken

The Good Lie

  • Cinevision.be/nl quoteert The Good Lie met een 3/5
  • Regisseur: ¨Philippe Falardeau
  • Cast: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal
  • Genre: Drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-05-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Good Lie"
Het is niet altijd even gemakkelijk om menselijk onrecht en ware feiten te kaderen in een speelfilm. Soms krijg je een tranendal met overstromingsgevaar, soms krijgt het geweten een paar rake schoppen toegediend, soms heerst de manipulatie. Het is vaak een dunne koord waar wordt op gedanst, zeker als het waar gebeurde verhaal in kwestie meer een verzameling van gebeurtenissen is, en niet zozeer het leven van een welbepaald iemand. ‘The Good Lie’ is ook zo’n verzameling van alles wat, en zoekt naar nogal wat invalshoeken om het publiek bij de lurven te vatten. 

Tussen 1983 en 2005 woedde er een burgeroorlog in Soedan. En daar waren vooral de burgers het slachtoffer van. Tijdens de oorlog werden meer dan 2,5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Heel wat kinderen gingen op de loop voor het geweld en wisten veelal slechts als opgejaagd wild in erbarmelijke omstandigheden te overleven. Degene die ‘geluk’ hadden werden opgevangen in vluchtelingenkampen. Het aantal vluchtelingen zou aandikken tot boven de twintigduizend. Veel van hen werden – onder meer dankzij de hulp van Unicef – met hun families herenigd, het overgrote deel bleef in de kampen. 

In 2001 sloten de Verenigde Staten en de UNHCR (het vluchtelingenproject van de Verenigde Naties) een overeenkomst. Drieduizend achthonderd van de zogenaamde ‘Lost Boys Of Soedan’ zouden stelselmatig tot Amerika worden toegelaten. Regeringsorganisaties en maatschappelijke werkers hielpen hen om zich te integreren en een huis en job te vinden. Het verdrag liep weliswaar nogal wat deuken op in de naweeën van de aanslagen op 9 november 2001, maar werd in 2004 terug opgestart en liep uiteindelijk tot de oorlog in Soedan definitief voorbij was. Na de oorlog bleven vele geïntegreerde Soedanezen in Amerika, anderen keerden terug naar het land van herkomst.  

Boeiende materie is dit zeker, en het is niet de eerste keer dat er aandacht wordt aan besteed. Zo schreef Dave Eggers met ‘What Is The What’ in 2006 een biografie over Valentino Achak Deng, een van de Soedanse verloren jongeren. Filmtechnisch kwam het gegeven al sporadisch aan bod in David O. Russells ‘I Heart Huckabees’ en in het Gerard Butler-actiedrama ‘Machine Gun Preacher’. ‘The Good Lie’ trekt het verhaal over de door Amerika geadopteerde Soedanese weeskinderen resoluut open voor een groot publiek. Ron Howard zette als coproducer de schouders onder het project en Reese Witherspoons prominente plaats op de affiche garandeert de nodige mediabuzz. Wat allemaal mag natuurlijk, daar dit een stuk wereldgeschiedenis is dat zover en zolang mogelijk mag worden verteld. Lansen breken voor solidariteit, verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid: geen weldenkend mens kan er tegen zijn.

Filmtechnisch gezien valt ‘The Good Lie’ echter tussen een paar stoelen. Het eerste kwartier speelt zich volledig af in Soedan en we zien hoe een groepje jongeren na de moord op hun ouders en andere stamgenoten een van de kampen in Kenia bereikt. Daar zullen ze uiteindelijk dertien jaar blijven vooraleer ze naar Amerika kunnen. Waarna de toon van de film verandert en het schrijnende aspect door de goedgevoelpepermolen wordt gedraaid. Met als resultaat een fikse dosis brede humor: de jongens uit Soedan die voor de eerste keer een fastfoodrestaurant binnenstappen of niet weten wat een telefoon is bijvoorbeeld. Het is misschien een oneerbiedwaardige vergelijking, maar op sommige momenten zit ‘The Good Lie’ dichter in toon bij ‘Cool Runnings’ dan bij een menselijk en politiek drama.  

De Canadese cineast Philippe Falardeau (‘Monsieur Lazhar’) kan de Hollywoodschmertz niet helemaal op afstand houden. Zeker niet tijdens het laatste halfuur waarin een extra set plotverwikkelingen alles een ietwat pamflettaire teneur bezorgt. Al moeten we niet muggenziften: het is duidelijk dat de makers van ‘The Good Lie’ in de eerste plaats een zo groot mogelijke publieksfilm wilden maken over de weeskinderen in Soedan en de Amerikaanse betrokkenheid. Een missie waar ze wars van alle uitschuivers en gemakkelijkheidsoplossingen mooi in geslaagd zijn. Heel wat Soedanese acteurs uit ‘The Good Lie’ – ook die in de hoofdrollen – zijn trouwens ooit zelfs weeskind geweest in Soedan en acteren hier op zijn zachtst gezegd recht uit het hart.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray