Zoeken

Theeb

  • Cinevision.be/nl quoteert Theeb met een 4/5
  • Regisseur: Naji Abu Nowar
  • Cast: Jacir Eid, Jack Fox, Marji Audeh
  • Genre: Drama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-10-2015
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Theeb"
Bedoeïenencinema, het passeert niet elke dag de revue. Behalve op filmfestivals, waar gewetensvolle derdewereldcinema al eens in de prijzen durft te vallen. Getuige ‘Theeb’: de Jordaanse prent ging in première op het festival van Venetië in 2014 en won er de prijs voor beste regisseur in de nevensectie Horizons Award. Ook op de Bafta’s viel hij destijds in de prijzen: regisseur Naji Abu Nowar en producer Rupert Lloyd wonnen er de prijs voor ‘outstanding debut by a British writer, director of producer’. ‘Theeb’ is inderdaad voor een groot deel Europese/Britse cinema. Nowar werd in 1981 in Oxford geboren uit een militaire Jordaanse familie en verhuisde op zijn tiende met zijn familie naar Jordanië. Later keerde hij terug naar Londen waar hij oorlogstudies volgde. Sinds 2004 woont hij in de Jordaanse hoofdstad Amman. Of hoe ‘Theeb’ eigenlijk grenzeloze cinema is. En ook voor een Westers publiek vrij toegankelijk.

‘Theeb’ speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog in 1916. Nowar gebruikte duidelijk zijn militaire afkomst en geschiedkundige studies als achtergrond. De kleine Theeb (wat ‘wolf’ in het Arabisch betekent) is de zoon van de leider van een nomadenstam. Het feit dat de wereld in oorlog is, gaat compleet aan hem voorbij. Totdat er op een dag opeens een Britse soldaat en een Arabische gids voor de tent van zijn vader staan. De Brit heeft hulp nodig om zijn legereenheid terug te vinden. Aangezien de code van de stam voorschrijft dat ze niemand hulp mogen weigeren, besluit de stam de soldaat te helpen. De Chinese vrijwilliger – voorzover die bestaan bij de bedoeïenen – wordt Theebs oudere broer. De kleine Theeb volgt zijn oudere broer stiekem en wordt zo deelgenoot van een verrassend en spannend avontuur.

Nowar deed hoofdzakelijk een beroep op niet-professionele en lokale acteurs om zijn film te bevolken. Eveneens lokaal: het vaak oogverblindend mooie landschap waarin ‘Theeb’ is opgenomen. Her en der leidt de onherbergzaamheid van de woestijn- en berglandschappen van de Wadi Rum-vallei zelfs tot vergelijkingen met ‘Lawrence Of Arabia’. Al zal de setting van de eerste wereldoorlog daar vast ook wat mee te maken hebben. Nowar filmt traag maar zeker: geen (over)haastwerk, maar ruimte voor introspectie en bewust benadrukte traagheid. Enkel zo kan het hoofdpersonage – uit wiens oogpunt grote delen van de prent zijn opgenomen - coming of age-gewijs onder de huid kruipen en krijgen de landschappen alle tijd en ruimte om te resoneren. Als cameraman koos Nowar voor Wolfgang Thaler, vooral bekend van zijn samenwerkingen met Oostenrijkse beeldenstormer Ulrich Seidl.

Opvallend is dat ‘Theeb’ werkt op veel niveaus. Het is een kennismaking met een manier van leven die we hier niet kennen. De kleine Jacir Eid die Theeb vertolkt is zelfs een echte nomade, en is dat na de opnames gewoon gebleven. Het is een opgroeiverhaal én een historisch avonturenverhaal. En het heeft een unieke stem en eigenheid, niet in het minst omdat duidelijk is dat Nowar over een sterke filmische hand beschikt. ‘Theeb’ is bij vlagen zo toegankelijk dat je zelfs meer dan eens vergeet dat je naar in wezen Afrikaanse cinema aan het kijken bent. Niet dat kijken naar Afrikaanse cinema een straf is, voor alle duidelijkheid. Velen die ‘Theeb’ een kans geven zullen in elk geval constateren dat dit een veel toegankelijkere film is dan ze vooraf durfden inschatten. En toegankelijk staat in het geval van Nowars langspeeldebuut meteen ook synoniem voor mooi.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray