Zoeken

Money Monster

  • Cinevision.be/nl quoteert Money Monster met een 3/5
  • Regisseur: Jodie Foster
  • Cast: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-10-2016
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Money Monster"
George Clooney en Julia Roberts voor de camera, Jodie Foster erachter. Qua sterrenpotentieel een enorme trekhaak om ‘Money Monster’ onder de aandacht te brengen van filmveelvraten die graag een Amerikaanse prent in de microgolf gooien. Foster is met dit geldmonster inmiddels aan haar vierde langspeler als regisseur toe, en regisseert tegenwoordig meer dan dat ze nog als actrice te zien is. Ze is immers ook een graag geziene gastregisseur bij Netflix, waar ze ‘action’ en ‘cut’ roepend haar ding mocht doen bij ‘Orange Is The New Black’ (2 afleveringen), ‘House Of Cards’ en de technologiehorroranthologie ‘Black Mirror’ (beide 1 aflevering). 

Fosters films hebben – op het uit 1995 stammende ‘Home For The Holidays’ na misschien – allemaal een interessante premisse. De relatie tussen een moeder en haar geniaal kind (‘Little Man Tate’), een depressieve man die communiceert met een lappenpopbever (‘The Beaver’) en nu deze ‘Money Monster’ waarin een talkshowpresentator gegijzeld wordt door een slachtoffer van de kredietcrisis. Opvallend is dat Foster met al die invalshoeken eigenlijk nog geen enkele film heeft afgeleverd die echt beklijft of zich als topper etaleert. Ook ‘Money Monster’ maakt zijn potentieel niet volledig waar, maar kijkt gelukkig lekker weg. Clooney en Roberts hebben al eerder bewezen het scherm te kunnen bezweren, en belofte Jack O’Connell (‘Starred Up’, ‘Unbroken’) laat nogmaals zien waarom belofte in zijn geval met een grote B wordt geschreven. 

Lee Gates (Clooney) is presentator van de financiële talkshow Money Monster. Gates geeft er tips over aandelen en beleggingen, en vindt zijn eigen persoonlijkheid even belangrijk als de inhoud, getuige de egotrippende manier waarop hij de show aan de man en vrouw brengt. Het dollarevangelie dat hij verkondigt is echter niet helemaal accuraat. Een tip voor het bedrijf IBIS loopt verkeerd als een glitch in een algoritme de verschillende investeerders 800 miljoen dollar kost. Die glitchen toch. Een van de slachtoffers is Kyle Budwell (O’Connell) die zijn volledige fortuin (zestigduizend dollar, meteen ook de erfenis van zijn overleden moeder) in IBIS had geïnvesteerd. Kyle vindt dat Gates daar schuld aan heeft, en valt gebomgordeld de studio binnen tijdens een live-uitzending. Hij dreigt de studio op te blazen als Gates er niet in slaagt om de verantwoordelijke van IBIS (Dominic West) in de studio te krijgen. Vanachter de schermen probeert Gates’ rechterhand (Roberts) de situatie te ontmijnen.  

Er zijn nogal wat ‘blah’-momenten en keuzes ‘Money Monster’. Zo is het geen goed idee om van Clooneys talkshow een lawaaierige commerciële affaire te maken: al was het maar omdat er zo nauwelijks een rustpunt in de prent zit en de spanning nooit echt weet te resoneren. Ja, stocktrading en aanverwant Wall Street-gehannes is hectisch, maar hier leiden de decibels in de eerste plaats nergens heen. Nog een minpunt: het scenario dat uitmondt in een climax die zowel geforceerd als voorspelbaar is. Alan Di Fiores oorspronkelijke script passeerde trouwens door nogal wat verschillende handen vooraleer het project uiteindelijk bij Foster en co in de schoot viel.

Clooney besloot de film mee te produceren met productiepartner Grant Heslov en zorgde zo voor een boost die Di Fiore zich waarschijnlijk niet kon voorstellen toen hij aan zijn script begon. Het was ook Clooney die Julia Roberts voorstelde voor de rol van zijn mondige assistente. Uiteindelijk blijkt ‘Money Monster’ voor alle betrokkenen een middle of the road-filmpje te zijn. Nooit spannend of relevant genoeg, en eerder een veel geblaat en weinig wol-filmpje dat er niet in slaagt om iets wezenlijks boeiends te doen met het gegeven van de kwalijke gevolgen van kredietcrisissen en geldzuigende conglomeraten. Als financieel drama is dit geen ‘The Big Short’ en als gijzelingsdrama geen ‘Dog Day Afternoon’. Wat de laatste dubbelepuntzinschrijvende recensieduivel in ons doet besluiten met de conclusie: gelukkig dat de aanwezigheid van Clooney, Roberts en O’Connell alsnog de vinger van de ejectknop weghoudt. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray