Zoeken

The Legend Of Tarzan

  • Cinevision.be/nl quoteert The Legend Of Tarzan met een 3/5
  • Regisseur: David Yates
  • Cast: Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Christoph Waltz
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-11-2016
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Legend Of Tarzan"
Het zou een goede schiftingsvraag kunnen zijn op een filmquiz. Hoeveel Tarzanfilms zijn er dusver gemaakt? Wie hoopt hier het exacte antwoord te vinden, moeten we helaas met een schouderklopje het riet insturen. We weten het immers zelf ook niet, maar het zouden er meer dan tweehonderd moeten zijn leerde een vriendelijke chimpansee ons tijdens ons laatste zoobezoek – televisieadaptaties niet meegerekend. Vast staat in elk geval dat de erfenis van Edgar Rice Burroughs, de geestelijke vader van de meest onverwoestbare junglemens aller tijden, blijft begeesteren.

Geen enkele generatie kan er aan ontsnappen, en om de zoveel jaar duikt Tarzan op in een nieuwe adaptatie. Een paar jaar terug hadden we zelfs een update naar de huidige tijd, maar die met Duitse euro’s geproduceerde prent bleef grotendeels onder de radar. Wat je van de superdeluxe Hollywoodproductie ‘The Legend Of Tarzan’ niet kan zeggen. Integendeel: de marketingmachine draaide genoeg overuren om iedereen met een interesse in de blotebastheld nieuwsgierig te prikkelen. Vapeurdames krijgen zelfs een extra prikkel daar het bovenlijf waar het allemaal om te doen is ditmaal toebehoort aan beau hunk Alexander Skarsgard. 

‘The Legend Of Tarzan’ is geen origineverhaal. Gelukkig: dat kennen we toch al en is inmiddels al tot in den treure toe verfilmd. De makers gaan ervan uit dat je genoeg voorkennis hebt om te weten wie Tarzan is om mee te zijn. Dit project doet al de ronde in de Hollywoodkruipkelders sinds 2003. Scenaristen en potentiële regisseurs kwamen en gingen, en in 2012 zette uiteindelijk David Yates zijn handtekening op het regiedocument. Kwestie dat de man toch eens iets anders deed tussen viermaal ‘Harry Potter’ en vijfmaal ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’ in. Frappant is dat producent Jerry Weintraub er over nadacht om veelvuldig Olympisch zwemkampioen Michael Phelps in de hoofdrol te casten: meer dan een vette knipoog naar de zwemmedailles van Johnny Weismuller, nog steeds de oertarzan to rule them all. Dat plan ging gelukkig niet door en nadat daarna nog onder meer Henry Cavill, Tom Hardy en Charlie Hunnam werden gepolst, viel de keuze uiteindelijk op Skarsgard. 

Geestig is dat er hier een duidelijke link is naar ons koloniaal verleden, en dat de slechterik van dienst (Léon Rom, vertolkt door Christoph Waltz) zelfs een Belg is. Insteek: koning Leopold II is bijna bankroet door het vele investeren daar, en onze vorst zaliger zet zijn zinnen op de diamanten van Opar om zijn projecten in Kongo verder te financieren. Maar die krijgt hij niet zomaar: stamhoofd Mbonga (Djimon Hounsou) wil de diamanten enkel overhandigen in ruil voor Tarzan, met wie hij nog een appeltje en kaki te schillen heeft. Tarzan woont echter niet meer in zijn boomhut, maar resideert als John Clayton III aka Lord Greystoke in Londen. Waarop Leo beslist om Tarzan met een list terug te lokken, zodat Rom hem aan Mbonga kan schenken als vredesoffer. Ook in de mix gegooid: Jane Haarzelve (Margot Robbie in hoogblonde modus) en ene George Washington Williams (met veel genreaplomb vertolkt door Samuel L. Jackson in onvervalste avonturenfilmstemming). 

Was alles in deze film maar als Jackson trouwens. ‘The Legend Of Tarzan’ kon immers goed hebben gewerkt als onvervalst ouderwets avonturenepos met knipogen naar Weismullers Tarzan of aanverwante avonturenepistels als ‘King Solomon’s Mines’. Helaas volstond escapisme niet, en zoeken Yates en co ook hun toevlucht tot bombast en – alle liaanbladeren nog aan toe – introspectie. Tarzan zit anno 2016 immers geplaagd met zijn verleden en afkomst, en dat dilemma zorgt voor nogal wat overbodig geneuzel. Weismuller had daar destijds in elk geval geen last van: ervoor zorgen dat de jungleslip niet achterstevoren zat, een kreet playbacken en klaar was Johnny. 

Maar goed, wars van de overbodige scenariozwaarheid en een iets te grote overdaad aan actiebombast staat ‘The Legend Of Tarzan’ best wel garant voor twee uur stoere jongens-vertier. En er mag gelukkig toch al eens gelachen worden ook, zij het misschien niet altijd om de goede reden. Wat van ‘The Legend Of Skarsgards Six Pack’ eerder een guilty pleasure maakt dan een geslaagde film. Aangezien de wereld heel wat minder fijn zou zijn zonder schuldige pleziertjes, zullen we daar maar niet teveel afradende duivels voor ontbinden. Vriendelijk tot de laatste zin, zo zijn wij. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray