Zoeken

Dolemite Is My Name

  • Cinevision.be/nl quoteert Dolemite Is My Name met een 4/5
  • Regisseur: Craig Brewster
  • Cast: Eddie Murphy, Wesley Snipes, Keegan-Michael Key, Mike Epps
  • Genre: Komedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 04-10-2019
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Dolemite Is My Name"

Na een paar jaar van de radar te zijn verdwenen, bewijst Eddie Murphy met zijn hoofdrol in de blaxploitationerende komedie ‘Dolemite Is My Name’ dat hij zijn mojo niet al te ver in het koelvak had weggestopt. Het was zelfs zeer goed geconserveerd, daar deze ‘Dolemite’ een van de beste films is geworden uit het oeuvre van Murphy. Of hoe het herbronnen na de lamlendige familiefilms waarin hij iets teveel ongeïnspireerd opdraafde hem duidelijk deugd heeft gedaan.

De Dolemite van dienst is komiek en filmmaker Rudy Ray Moore. Die probeerde begin jaren zeventig door te breken als stand-up comedian, zanger en acteur. En ook filmmaker wou hij toevoegen aan zijn cv. Hij zette daarvoor zijn schouders onder de blaxploitationprent ‘Dolemite’: een prent die zou uitgroeien tot een van de slechtste films aller tijden - subjectief, uiteraard - maar die tegelijkertijd ook heel lucratief bleek te zijn. En zelfs sequels voortbrachtg.

‘Dolemite Is My Name’ is een puike reconstructie van Moores eigengereide en vastberaden droom en toont op een geestige en nooit uitlacherige manier hoe ‘Dolemite’ tot stand kwam en hoe Moore tekende voor een stukje black power popcultuur. Scenaristen Scott Alexander en Larry Karaszweski bouwen hiermee netjes verder op het elan dat ze opbouwden met hun script voor ‘Ed Wood’, Tim Burtons bekroonde dissertatie over het leven en werk van die Z-cultregisseur.

Voor Murphy was dit overduidelijk een passieproject: hij zat al in 2003 samen met Alexander en Karaszewski om een film over het leven van Rudy Ray Moore in goede banen te leiden. Toen was ook Moore zelf nog bij het project betrokken. Na zijn dood in 2008 lukte dat niet meer zo goed. ‘Dolemite Is My Name’ ging gelukkig niet mee het graf in: bijna vijftien jaar later na de eerste scriptbresprekingen kwam het op kwalitatief sterke content azende Netflix met genoeg geld over de brug om Murphy en regisseur Craig Brewster carte blanche te geven voor wat een hoogst entertainende prent bleek te zijn. Met extra applaus en schouderkloppen voor de geïnspireerde seventies-reconstructie. Rudy Ray zou ongetwijfeld in zijn nopjes zijn geweest. Tussen Brewster en Murphy klikte het bovendien duidelijk erg goed: zo goed zelfs dat ze besloten om quasi onmiddellijk opnieuw samen te werken voor het in 2020 op stapel staande ‘Coming To America 2’.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray