Zoeken

The X-Files: I Want To Believe

  • Cinevision.be/nl quoteert The X-Files: I Want To Believe met een 2/5
  • Regisseur: Chris Carter
  • Cast: David Duchovny, Gillian Anderson, Billy Connolly
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 30-07-2008
  • DVD: 28-01-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The X-Files: I Want To Believe"

‘The X-Files: I Want To Believe’ toont agenten Mulder en Scully op een manier zoals je hen nooit eerder zag. Aldus werd dit vervolg op de eerste bioscoopfilm uit 1998 aangekondigd, een sequel die als een ongepland nakomelingetje de zalen komt binnengewalst. Gepland was-ie echter wel, maar of iemand een decennium na dato nog op een vervolg op de eerste film en de ruim tweehonderd tv-episodes zat te wachten, is wel zeer de vraag.

Nochtans spreken alle factoren in het voordeel van deze film. Aan het roer staat Chris Carter, sinds de start verbonden met de reeks en dus als geen ander in staat om de juiste sfeer op te roepen, en David Duchovny en Gillian Anderson zijn zodanig met hun rollen als FBI-profilers vergroeid dat ze er nooit in geslaagd zijn om een ander personage te vertolken zonder dat het publiek aan ‘The X-Files’ dacht. De belofte dat deze film een andere invulling geeft aan hun eeuwige net-niet-relatie is alvast niet gelogen.

Mulder en Scully vormen intussen een koppel; hij leeft nog met zijn hoofd in het verleden, zij is een vermaarde dokteres. Als de FBI af te rekenen krijgt met enkele mysterieuze verdwijningen en hun enige aanknopingspunt een priester met visioenen is, wordt Mulder gecontacteerd. Hij stemt in te helpen, op voorwaarde dat ook Scully bij de zaak betrokken wordt. Het wordt weer net als vroeger.

Zou je denken, want het mysterie draait uit op een sisser, het bovennatuurlijke is volledig van het voorplan verdwenen én op de koop toe lopen Mulder en (vooral) Scully er danig verloren bij in hun eigen film. Het verhaal haalt amper het niveau van een weekendthriller, en de spanningsboog hangt er anderhalf uur zeer slapjes bij. En wat te denken van de bordkartonnen nevenpersonages, waaronder de pedofiele priester die op zoek is naar Gods vergeving (Billy Connolly wéét wat overacting is) een FBI-agente die haar bewondering voor Mulder niet onder stoelen of banken weet te steken (een rol van Amanda Peet) en haar mannelijke collega die zich duidelijk in het kamp van de non-believers schaart (een pijnlijk slecht gecaste Xzibit)? De enige die de film nog een beetje uitstraling geeft, is Chris Carter zelf. Als scenarist is het vet duidelijk van de soep, maar als regisseur weet hij af en toe nog te verbazen. De sfeervolle openingsscène in de sneeuw schept bijvoorbeeld verwachtingen die hij vervolgens nergens kan inlossen. Dat the truth out there is, willen we nog best aannemen, maar wij geloven er allang niets meer van.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray