Zoeken

Small Gods

  • Cinevision.be/nl quoteert Small Gods met een 1/5
  • Regisseur: Dimitri Karakatsanis
  • Cast: Steffi Peeters, Titus De Voogdt, Dirk Van Dijck
  • Genre: Drama
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum: 23-01-2008
  • Distributeur: A-Film
Bekijk de cover van de film "Small Gods"

Een Vlaamse film met ballen? Ja, daar zijn we wel voor te vinden. Met ‘Small Gods’, het hooggeanticipeerde debuut van Dimitri Karakatsanis, heeft het alternatieve circuit in onze contreien er alvast een nieuwe aanwinst bij. Experimenteel, gewaagd, controversieel, maar tegelijkertijd ook rommelig, oninteressant en arty farty.

‘Small Gods’ is een typische ‘love it or hate it’-film waarover de meningen vermoedelijk sterk verdeeld zullen zijn. Een middenweg lijkt twijfelachtig. Nu, niemand kan beweren dat Karakatsanis geen lef heeft. Daarom nemen we ook ons - weliswaar kleine - petje af voor ‘s mans cojones, maar aan de andere kant drukt hij ons ook nog eens met de neus op de feiten: er is meer nodig dan durf om een film te maken. Noem ons veeleisend, maar een degelijk scenario, een doel en één of andere coherentie vinden we toch een minimum. Laat het nu net dat zijn wat in 'Small Gods' ontbreekt. Titus De Voogdt speelt de rol van de mysterieuze Johan. Hij ‘ontvoert’ een voor hem volslagen onbekend meisje (Steffi Peeters) uit het ziekenhuis en neemt haar mee in zijn minibusje voor een onvergetelijke ‘road trip’. Aan het begin van hun reis kruisen ze het pad van de introverte Sara (Louiza Vande Woestijne), die de twee uiteindelijk zal vervoegen.

Voilà, dat is in een notendop de basislijn van ‘Small Gods’, een film die in de eerste plaats genekt wordt door z’n ongecontroleerde scenariochaos. Via een warrige flashbackstructuur - niets nieuws onder de zon en het lijkt hier veeleer op een goedkope truc om zoveel mogelijk situaties door elkaar te klutsen zonder een duidelijke lijn dan op een echte noodzaak - maken we onder andere kennis met een verkondiger van het woord van Jezus (voor de geïnteresseerden: de man sleept zelfs een kruis met zich mee, dat niet veel later ook in brand staat!) en zijn we getuige van Johans boksmatch met de Almachtige hemzelf.

Dat Karakatsanis talent heeft, willen we niet afstrijden. De muzikale intermezzo's zijn vaak wél raak en de beeldvoering is op z’n minst origineel te noemen. Alleen jammer dat hij als scenarist iets te vaak bewust anders probeert te zijn en daardoor niet zozeer een interessante film, als wel een zeer vervelende film in elkaar heeft gebokst. Een mislukt experiment.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray