Zoeken

Sophie Scholl: Die Letzten Tage

  • Cinevision.be/nl quoteert Sophie Scholl: Die Letzten Tage met een 3/5
  • Regisseur: Marc Rothemund
  • Cast: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 07-09-2005
  • DVD: 16-02-2006
  • Distributeur: ABC Distribution
  • DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Sophie Scholl: Die Letzten Tage"

We schrijven München, 1943. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en Hitler voert een vernietigende strijd op het Europese continent. Niet alleen vindt hij tegenstanders in z’n politieke concurrenten, ook in Duitsland groeit er verzet tegen zijn dictatuur. Onder de naam ‘Die Weisse Rose’ verenigen enkele studenten zich die hun toevlucht zoeken tot het passieve verzet. Onder hen bevindt zich de jonge Sophie Scholl (Julia Jentsch), die samen met haar broer Hans (Fabian Hinrichs) op 18 februari 1943 gearresteerd wordt voor het verspreiden van protestpamfletten op haar universiteit. Sophie wordt onderworpen aan een psychologisch uitputtend verhoor, waarin ze zich voorneemt niet te bekennen, laat staan haar vrienden te verraden.

Na ‘Napola’ en vooral ‘Der Untergang’, is ‘Sophie Scholl: Die Letzten Tage’ de derde film op korte tijd, die een beeld schept van een Duitse gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog en die bovendien door een Duitse cineast in beeld gezet werd. Weliswaar niet zo indrukwekkend als het eerder genoemde Hitler-drama, is ‘Sophie Scholl’ beslist een interessante prent, die vooral uitpakt met sterke vertolkingen van de voltallige cast. Julia Jentsch voelt zich duidelijk goed in haar vel als de mentaal sterke, jonge vrouw, die haar eigen lot bezegeld heeft. Jentsch weet een mooie beladenheid in haar vertolking te leggen, die aan het einde van de film sterk verschilt van haar acteerwijze aan het begin. In de bijrollen is het uitkijken naar de al even overtuigende Fabian Hinrichs, maar vooral Gerald Alexander Held.

Het zijn deze acteerprestaties, die deze af en toe wat kabbelende prent volledig op de been houden. Als oorlogsfilm bevat de prent immers te weinig informatie, als thriller is hij niet spannend genoeg (de scène in de universiteit is echter sterk opgebouwd!), maar als acteursdrama kan hij beslist z’n mannetje staan in de hedendaagse cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray