Zoeken

Spartacus

  • Cinevision.be/nl quoteert Spartacus met een 4/5
  • Regisseur: Stanley Kubrick
  • Cast: Kirk Douglas, Jean Simmons, Laurence Olivier, Charles Laughton
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 198 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-05-2004
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Spartacus"

‘Spartacus’ dateert uit Stanley Kubricks beginperiode. Bijna had de regisseur van onder andere ‘2001’ en ‘Full Metal Jacket’ deze prent niet geregisseerd, had er tussen hoofdrolspeler-producer Kirk Douglas en ‘regisseur’ Anthony Mann geen ruzie ontstaan. Douglas ontsloeg Mann op staande voet en deed een beroep op Kubrick, met wie hij drie jaar eerder ‘Paths Of Glory’ draaide.

Douglas treedt aan als de Thraciër Spartacus, een geboren slaaf, eigendom van gladiatorentrainer Batiatus (Peter Ustinov). Na weken training, ontpopt er zich een heuse slavenrebellie met Spartacus aan het roer. Terwijl de slaventroepen hun tocht ondernemen naar Zuid-Italië, heerst er in Rome een strijd tussen twee senatoren, Gracchus (Charles Laughton) en Crassus (Laurence Olivier), die beiden in de slaven een ideaal hulpmiddel zien om hun macht uit te breiden.

In ‘Spartacus’ pakt Kubrick uit met massa’s visueel verzorgde shots, waaronder de legendarische scène waarin de slaven de Romeinen trakteren op stapels brandende hooirollen. Ondanks de erg verzorgde en mooie regie, is de allergrootste verdienste van ‘Spartacus’ het acteerwerk van menig filmlegende. Kirk Douglas is goed en weet prima deze film te dragen, maar staat in de schaduw van kleppers als Charles Laughton en Laurence Olivier, die zich beiden uitleven als Romeinse senatoren. In de talrijke bijrollen herkennen we ook nog Peter Ustinov, Tony Curtis, Herbert Lom en Woody Strode. Voor de vrouwelijke hoofdrol zorgt ‘The Big Country’-actrice Jean Simmons. Dat de lange speelduur (de film duurt immers meer dan drie uur!) geen hinder is en maar weinig zwakheden bevat is de verdienste van scenarist Dalton Trumbo, bekend van onder andere ‘Exodus’ en ‘Papillon’. ‘Spartacus’ is niet Kubricks beste prent, maar beslist eentje, weggelegd voor de liefhebber van historische epen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray