Zoeken

Spartan

  • Cinevision.be/nl quoteert Spartan met een 2/5
  • Regisseur: David Mamet
  • Cast: Val Kilmer, Ed O'Neill, William H. Macy
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-10-2004
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Spartan"

Één van Hollywoods meest intelligente scenarioschrijvers is ongetwijfeld David Mamet. Scripts voor onder andere ‘The Verdict’, ‘The Untouchables’, ‘Ronin’ en ‘The Spanish Prisoner’ en ‘State And Main’ (voor deze laatste twee was hij ook regisseur!) prijken op z’n rijkelijk gevuld palmares. Nu draaft hij aan met ‘Spartan’, een zeer ingenieuze thriller, die jammer genoeg door de man zelf op lusteloze wijze in beeld werd gezet.

Wanneer de dochter (Kristen Bell) van de Amerikaanse president ontvoerd wordt, roept men al snel de hulp in van kidnappingspecialist CIA-agent Robert Scott (Val Kilmer). Om het mysterie te ontrafelen, gaat Scott undercover om te ontdekken dat alles niet zo rechtlijnig in elkaar zit zoals verwacht. Hij komt erachter dat hij terecht gekomen is in een geheimzinnig, minutieus in elkaar geweven complot, waarin hij degene is die om de tuin geleid wordt.

Het verhaal biedt heel wat stof tot spanning en meermaals worden we als kijker op het verkeerde been gezet. Hoewel Mamet duidelijk bulkt van de goede bedoelingen, weet hij ons nooit echt op het puntje van de stoel te brengen. De regie is gespeend van elke vorm van inspiratie en kabbelt op veelvuldige momenten doelloos voort. Het lijkt wel of deze prent door een heel andere Mamet gemaakt werd dan pakweg ’s mans puike misdaadfilm ‘Heist’. Qua acteerwerk zit het ook niet helemaal snor. Val Kilmer weet niet genoeg gevoel in z’n rol te leggen en haalt daardoor ook het peil van de film naar beneden. Ed O’Neill past niet in een serieuze rol en het weliswaar opvallende en aangename optreden van William H. Macy is veel te kort om de vertolkingen van z’n collega’s een beetje recht te trekken. De jonge actrice Kristen Bell is dan weer zeer sterk in haar bijzonder korte verschijning. Ondanks z’n aanlokkelijke verhaal, is ‘Spartan’ niet meer dan pijnlijk middelmatig!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray