Zoeken

Speed Racer

  • Cinevision.be/nl quoteert Speed Racer met een 2/5
  • Regisseurs: Andy Wachowski, Larry Wachowski
  • Cast: Emile Hirsch, Christina Ricci, John Goodman, Matthew Fox
  • Genre: Actie
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 16-07-2008
  • DVD: 24-09-2008
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Speed Racer"

Vijf jaar gingen er voorbij sinds ‘The Matrix Revolutions’, het teleurstellende slotstuk in de stevig over het paard getilde sciencefictiontrilogie van de gebroeders Wachowski. Met uitzondering van het door hen geproduceerde ‘V For Vendetta’ bleef het akelig stil rond de broertjes, die ooit met veel bravoure Hollywood inpalmden toen ze debuteerden met de puike misdaadthriller ‘Bound’.

Niemand had toen kunnen vermoeden dat het zo snel spaak zou lopen met hun carrière. Toen ze in 1999 vriend en vijand verbaasden met ‘The Matrix’ tekenden ze voor vernieuwing. Ze ontpopten zich als pioniers in het genre, maar verslikten zich vervolgens in hun eigen creaties. De overbodige sequels misten elk greintje bezieling en beperkten zich tot een aaneenschakeling van nietszeggende actiescènes. Het waren verbluffende oogsnoepjes, maar ze weekten niets los. De Wachowski’s hebben wellicht lang nagedacht over welke weg ze met hun verdere carrière uitwilden, en uiteindelijk kozen ze ervoor om op hetzelfde elan verder te gaan.

‘Speed Racer’, gebaseerd op de gelijknamige Japanse animatiereeks uit de jaren zestig, ziet er namelijk even fenomenaal uit als de holle mooifilmerij van de ‘Matrix’-vervolgen, maar heeft jammer genoeg net zo weinig te vertellen. Het duo slaagt er dan wel andermaal in baanbrekend werk te verrichten - dit is wellicht de eerste Amerikaanse live action manga - maar verliest zich in een warrige plot en een onevenwichtige toon die van het chaotische begin tot het voorspelbare einde laveert tussen een volwassen jeugdfilm en een kinderachtige blockbuster. Het publiek over de plas lustte er dan ook geen pap van en de lang aangekondigde nieuwe van de makers van ‘The Matrix’ flopte aan de kassa.

Niet onverwacht dus, gezien het simpele verhaaltje niets nieuws onder de zon biedt - een racer wil in de voetsporen van zijn overleden broer stappen door de wedstrijd te winnen waar die om het leven kwam - en de alternatieve visuals veel meer gemeen hebben met een game dan met een film. De kunstmatige wereld vol schreeuwerige pastelkleuren ziet er dan wel oogverblindend uit, ze is ook koud en afstandelijk. Een kluwen van computergestuurde effecten, waarin de nochtans uitstekende acteurs, met aanstormende youngster Emile Hirsch in de hoofdrol en gevestigde waarden als John Goodman, Susan Sarandon en Christina Ricci aan zijn zij, twee uur lang verloren lopen. ‘Speed Racer’ is een curiosum.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray