Zoeken

The Spiderwick Chronicles

  • Cinevision.be/nl quoteert The Spiderwick Chronicles met een 3/5
  • Regisseur: Mark Waters
  • Cast: Freddie Highmore, Sarah Bolger, Mary-Louise Parker
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum: 19-03-2008
  • DVD: 10-09-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Spiderwick Chronicles"

Het is drummen in het fantasygenre. Harry Potter sluipt stilaan dichterbij met een zesde avontuur (z’n voorlaatste) en de houten klazen uit Narnia maken binnenkort ook hun wederoptreden. De twee publiekstrekkers krijgen nu echter een lesje in nederigheid van ‘The Spiderwick Chronicles’, een hoogst vermakelijke avonturenfilm, die - net als zijn deels uit geanimeerde pixels gevlochten genregenoten - gebaseerd is op een (vooral over de plas) populaire jeugdboekenreeks. De ziel die de Narniaanse kronieken misten en de gebaldheid die bij de gemiddelde Potter-adaptatie volledig afwezig is, maakt van deze geestige en vindingrijke jeugdfilm een originele, welkome en vooral frisse wind waar het genre al een tijdje om smeekte.

Een meesterwerk is dit absoluut niet, maar voor zolang het duurt - na anderhalf uur rollen de eindcredits al over het scherm - word je meegesleept op de onvoorspelbare avonturen van tweelingbroers Jared en Simon (een indrukwekkende dubbelrol van Freddie Highmore) en zus Mallory (Sarah Bolger), die samen met hun ma hun intrek nemen in het afgelegen door bossen omgeven huis van hun gestoorde groottante, die al jaren in een instelling zit en het huis naliet aan haar enige erfgenaam. Als Jared op zolder een boek aantreft dat hem al snel alle geheimen over het woud verklapt, heeft hij geen idee dat hij niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn familie in gevaar heeft gebracht. In het bos huist namelijk een monsterlijke snoodaard, die dat boek koste wat het kost wil bemachtigen, om alzo heerser te worden van het woud (en misschien wel meer).

‘The Spiderwick Chronicles’ werkt het best als hij de aanwezigheid van de vreemde wezentjes suggereert, maar ook als ze daadwerkelijk zichtbaar zijn, schiet regisseur Mark Waters (‘Mean Girls’) er op hoogst originele wijze mee om. Grappig, spannend en feeëriek bevat deze film alle ingrediënten om de jeugdige kijkers aan hun stoel te kluisteren, terwijl ook de (begeleidende) oudere fantasyfan zal smullen van de hoogst inventieve vondsten, die het scenario kleur geven. Het claustrofobische sfeertje (het huis is een gevangenis) werkt, de vertolkingen zijn uitstekend en de afwikkeling geloofwaardig; voor zover je daar natuurlijk in wil meegaan.

Toch nog een negatieve noot? Dat de film op het einde net iets te prekerig wordt en alweer een vingerdik levenslesje over de relaties tussen ouders en hun kinderen in de tot dan toe bijzonder geëntertainde strot van de kijker tracht te rammen, is niet onvergeeflijk, maar getuigt toch van een dipje in de inspiratiestroom. Maar die sentimentele familiewaarden zijn wellicht ook eigen aan het genre. Toch een leuk filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray