Zoeken

Bandidas

  • Cinevision.be/nl quoteert Bandidas met een 2/5
  • Regisseurs: Joachim Roenning, Espen Sandberg
  • Cast: Penelope Cruz, Salma Hayek, Dwight Yoakam, Steve Zahn
  • Genre: Western
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 18-01-2006
  • DVD: 15-12-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Bandidas"

Het westerngenre heeft de laatste paar jaren aan impact herwonnen, dus achtte Frans topproducer Luc Besson de tijd rijp een actiekomische pastiche van het genre te schrijven. Net als bij z’n andere hersenspinsels zijn ook hier weer actie, spektakel, humor en mooie vrouwen de belangrijkste troeven, waarmee hij het filmminnend publiek naar de zalen probeert te lokken. Een cinefiel volkje zal hij daarmee niet bereiken, maar mensen die anderhalf uur luchtig vertier willen, zullen waarschijnlijk niet teleurgesteld zijn.

We bevinden ons in 1880. Het leven van de Mexicaanse bevolking wordt danig opgeschrikt wanneer Tyler Jackson (Dwight Yoakam), vertegenwoordiger van de New York Bank And Trust, z’n intrede maakt in het Amerikaanse grensgebied. Hij zaait meteen een spoor van vernieling door verschillende boeren uit hun huis te zetten én de lokale opperbankier te vergiftigen. Zo wordt hij opslag de leider van het bankwezen en is hij verantwoordelijk voor de snellere expansie van de Amerikaanse spoorwegen, die hun netwerk willen uitbreiden over Mexicaans grondgebied. Twee jongedames, de bankiersdochter Sarah (Salma Hayek) en de boerendochter Maria (Penelope Cruz), slaan de handen in elkaar en besluiten verschillende bankfilialen leeg te roven. Ook de New Yorkse speciale agent (Steve Zahn) wordt al snel door hen ingepakt.

‘Bandidas’ heeft maar weinig om het lijf en kent een iets te lange aanloop. Eenmaal de overvallen starten en het voor rechtvaardigheid vechtende duo omgetoverd wordt in een olijk trio, wordt de film onderhoudend tot zelfs plezant. Niet dat de grappen origineel zijn, maar af en toe weet het samenspel van de acteurs toch nog enig gegremel bij de kijker los te maken. De finale is natuurlijk oervoorspelbaar en bovendien wordt er op het einde een serieus stukje gemoraliseerd; het lijkt wel alsof Luc Besson toch nog enige wijze levenslessen in z’n film wilde proppen opdat ze hem niet weer van vrijblijvend amusement zouden beschuldigen. Toch kan de man hem beter daarop focussen, want het zijn de speelse én verstand-op-nul momenten die ‘Bandidas’ toch nog wat kleur weten te geven. En natuurlijk zijn er ook nog de frisse vertolkingen van leading ladies Penelope Cruz en Salma Hayek.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray