Zoeken

The Squid And The Whale

  • Cinevision.be/nl quoteert The Squid And The Whale met een 4/5
  • Regisseur: Noah Baumbach
  • Cast: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 81 minuten
  • Releasedatum: 26-04-2006
  • DVD: 14-12-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Squid And The Whale"

Het eerste wonderkind van 2006 is bekend. Zijn naam is Noah Baumbach, regisseur van ‘The Squid And The Whale’, met voorsprong één van de mooiste films die we dit jaar in de zalen voorgeschoteld kregen. Baumbach draaide eerder al de weinig bekende, maar evengoed charmante komedies ‘Highball’ en ‘Mr. Jealousy’ en vorig jaar schreef hij nog mee aan Wes Andersons pareltje ‘The Life Aquatic With Steve Zissou’. Met z’n nieuwste boreling krijgt hij voor het eerst de appreciatie die hij verdient.

We schrijven Brooklyn, 1986. Bernard Berkman (Jeff Daniels), ooit een succesvolle romanschrijver, en zijn vrouw Joan (Laura Linney), een beloftevolle schrijfster, besluiten een punt te zetten achter hun bijna twintigjarige huwelijk. Bernard verlaat het huis en neemt z’n intrek in een woning aan de andere kant van de stad. Deze nieuwe situatie heeft de zwaarste gevolgen voor Walt (Jesse Eisenberg) en Frank (Owen Kline), de twee zonen des huizes, respectievelijk zestien en twaalf jaar oud. Voor Walt, die duidelijk partij kiest voor z’n vader, wordt de weg naar volwassenheid een gevoelige en grappige ervaring, terwijl Frank vooral psychologisch te lijden heeft onder het gedrag van zijn ouders.

Met scherpzinnige, briljante oneliners, een bijna documentarische filmstijl, een realistisch en aangrijpend scenario én fantastische vertolkingen is ‘The Squid And The Whale’ één van de grootste verrassingen van het jaar. Baumbach veroordeelt z’n kleurrijke personages niet, maar probeert als observator een eerlijke kijk te geven op hoe iemands leven een volledig andere of simpelweg snellere wending kan nemen na een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding. De film is tegelijkertijd bijzonder grappig en ongemeen ontroerend zonder daarbij te vervallen in Hollywoodiaanse meligheid. Dat Amerikaanse tragikomische cinema niet noodzakelijk platsentimenteel hoeft te zijn, wordt de laatste jaren immers meer dan voldoende bewezen.

Jeff Daniels (met professorbaard!) is uitstekend op dreef als egocentrische vader, Laura Linney - één van de beste actrices die Hollywood rijk is - is prima als moeder, die in de eerste plaats het beste voor heeft met haar kinderen. Die laatsten worden dan weer voortreffelijk vertolkt door Jesse Eisenberg en Owen Kline. Met een speelduur van 81 minuten is ‘The Squid And The Whale’ misschien een beetje kort. Maar liever een kort en krachtig meesterwerk dan een lang en zeurderig schouwspel. Mooie film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray