Zoeken

St. Trinian's

  • Cinevision.be/nl quoteert St. Trinian's met een 3/5
  • Regisseurs: Oliver Parker, Barnaby Thompson
  • Cast: Rupert Everett, Colin Firth, Lena Headey
  • Genre: Komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 09-07-2008
  • DVD: 11-12-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "St. Trinian's"

Het schoolbeeld dat regisseursduo Oliver Parker en Barnaby Thompson (‘An Ideal Husband’, ‘The Importance Of Being Earnest’) in ‘St. Trinian’s’ oproepen, is niet nieuw. Ze haalden hun mosterd in de jaren vijftig en baseerden zich voor deze prettig gestoorde tienerkomedie op de gelijknamige strips van Ronald Searle. Die zag zijn geanimeerde hersenspinsels reeds eerder afgebeeld op het witte doek, en maar liefst vijf keer.

De ‘St. Trinians’-reeks is zeker niet de meest legendarische die de Britse filmindustrie gebaard heeft, maar wie in is voor anderhalf uurtje luchtig plezier, wist in de jaren vijftig en zestig waarheen. In 1980 volgde er nog een vijfde deel, maar het (terechte) floppen daarvan leverde de franchise een plaatsje op in de collectieve vergetelheid. Bijna dertig jaar later wagen Parker en Thompson, onder het toeziend oog van de zes jaar geleden heropende Ealing Studios, zich aan een zesde avontuur.

Het verhaal heeft niet veel om het lijf - de meisjes van St. Trinians moeten zo snel mogelijk 500.000 pond verzamelen om de school te redden - maar de vlotte uitwerking en de kordate grappenstroom houden er wel de vaart in. Al zijn niet alle strapatsen even geinig. ‘St. Trinians’ is een kind van zijn tijd en dus bevat hij ook een heleboel verwijzingen naar andere films (‘Mission: Impossible’, ‘The Silence Of The Lambs’), maar de vraag is of het jonge tienervolkje al deze grappen kunnen duiden. Al hebben die hun handen meer dan vol met het knullig en amateuristisch uitgewerkt avontuur van de meisjes, die - om de centen bij elkaar te krijgen - een roof plannen op een kostbaar schilderij in een Londens museum.

Net zoals in de jaren vijftig viert realisme geen hoog tij en ligt de focus op de weerspannigheid van de school, die ook dit keer weer onder vuur van de Engelse overheid komt te liggen. De rol van die overheidsfiguur is weggelegd voor Colin Firth, wiens stuntelige zelf verrassend goed gecast blijkt. Het theatrale karakter van de vertolkingen valt bij hem zelfs nog het minst van al op. Zeker als je hem naast Rupert Everett ziet, die gestalte geeft aan de dubbelrol van een rijke aristocraat die zijn dochter naar St. Trinians brengt én de schooldirectrice die al even rebels is als de studenten onder haar. Het scenario mag dan al evenveel barsten vertonen als de stilaan vervallen schoolmuren, toch heeft deze hippe tienerfilm het hart op de juiste plaats en zit je als puber beter hier dan bij een nieuwe ‘American Pie’. Het heeft even weinig om het lijf, maar deze kan tenminste nog terugvallen op zijn Britse charme.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray