Zoeken

Stage Beauty

  • Cinevision.be/nl quoteert Stage Beauty met een 3/5
  • Regisseur: Richard Eyre
  • Cast: Claire Danes, Billy Crudup, Tom Wilkinson, Ben Chaplin
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 08-12-2004
  • DVD: 19-05-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Stage Beauty"

We schrijven 1660. Bij wet mogen vrouwen noch acteren noch optreden. Hiervan profiteert de vermaarde toneelspeler Ned Kynaston (Billy Crudup), die door z’n vertolking van Desdemona in Shakespeares ‘Othello’ als dé leading lady van het Engelse theaterwezen door het leven gaat. Koning Charles II (Rupert Everett) besluit aan deze gruwelijke en vooral discriminerende wet een einde te maken. Dit grote, door de mannelijke acteursgilde op boegeroep, onthaalde besluit betekent goed nieuws voor de maîtresse van de koning, maar ook voor de teruggetrokken Maria (Claire Danes), Kynastons kleedster, die eindelijk haar kans ziet het te maken als actrice.

‘Stage Beauty’ is een vrij luchtige, historische romantische komedie. Richard Eyre, die eerder het afschuwelijke ‘Iris’ draaide, houdt er een ietwat onevenwichtige regie op na en bezondigt zich in het tweede deel iets te veel aan uitbundige dramatiek. In het verhaal zitten niettemin heel wat aangename plotwendingen en worden de personages voorgesteld als mensen van vlees en bloed. Dat de karakters worden uitgediept is zonder twijfel een pluspunt, maar dat Eyre enkele zwaarwichtige thema’s aansnijdt - het worstelen met je eigen seksualiteit - vloekt jammerlijk met het heerlijk speelse toontje, waarin de visueel hemelsmooi gestileerde film baadt.

Er wordt erg sterk geacteerd, met ‘Romeo + Juliet’-actrice Claire Danes op kop. Danes is erg overtuigend en geeft gestalte aan een herkenbaar, perfect naar de hedendaagse tijd te transformeren, personage. Haar tegenspeler, de onnavolgbare en immer op dreef zijnde Billy Crudup, is prima op haar ingespeeld en bewijst ook in vrouwenkleren aangenaam acteerwerk te kunnen verrichten. Verder maken Tom Wilkinson, Rupert Everett, Ben Chaplin en Edward Fox deel uit van de prima ensemblecast. Het enige dat we ‘Stage Beauty’ kunnen verwijten is dat hij vaak meer wil zijn dan hij eigenlijk is. Een fris, opgewekt charmant komedietje!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray