Zoeken

Star Wars: Episode III - Revenge Of The Sith

  • Cinevision.be/nl quoteert Star Wars: Episode III - Revenge Of The Sith met een 4/5
  • Regisseur: George Lucas
  • Cast: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ian McDiarmid
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 146 minuten
  • Releasedatum: 18-05-2005
  • DVD: 16-11-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Star Wars: Episode III - Revenge Of The Sith"

Tenzij je de afgelopen dertig jaar zelf in ander melkwegstelsel hebt vertoeft, doet het fenomeen ‘Star Wars’ bij iedereen wel een belletje rinkelen. Maar liefst achtentwintig jaar na de release van de eerste film, weliswaar de vierde episode, is de legendarische saga compleet. ‘Revenge Of The Sith’ is het finale deel in de sterk tot de verbeelding sprekende ruimteopera, het is de missing link tussen het fenomenale slot van ‘Episode II’ en de originele trilogie.

Iedereen weet dat de alsmaar meer door de Dark Side aangetrokken Anakin Skywalker (Hayden Christensen) uiteindelijk zal transformeren in de astmatische Darth Vader, één van de meest populaire filmslechteriken uit de geschiedenis. Niemand verbaast zich erover dat hij daarnaast de onwetende vader is van een tweeling. En uiteraard mag het geen verrassing zijn dat zowel Yoda als Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) zich in ballingschap terugtrekken.

Hoewel de plot bij de helft van de wereldbevolking even sterk gekend is als de tafels van vermenigvuldiging, weet regisseur George Lucas toch een prima uitgekiend scenario te construeren en verrast hij evenwel door de uitwerking van sommige van deze te verwachten gebeurtenissen. Bovendien bevat de prent voldoende spitse one-liners en gaat het allemaal aan een sneltreinvaart voorbij - al vanaf de start worden we in een razend spannende actiescène ondergedompeld. De film kent beduidend minder rustpunten dan z’n voorgangers en elke scène draagt iets wezenlijks bij tot het verhaal. Naast de vaste personages, maken bovendien de Wookiees hun optreden en is het dus een blij weerzien met onze harige vriend Chewbacca. Ook creëerde Lucas een nieuwe tegenstander: de machinale General Grievous, die het samen met Count Dooku gemunt heeft op de republiek. De effecten zijn andermaal alomtegenwoordig en bovendien grandioos. De vele ruimtespektakels zijn indrukwekkend en de verschillende lightsaberduels zijn cooler dan ooit tevoren - de confrontatie tussen Anakin en Obi-Wan is een juweeltje.

Het mag dan al moeilijk zijn tussen al dit digitaal geweld een vakkundige regie op te merken, toch is Lucas’ mise-en-scène om duimen en vingers bij af te likken; verschillende profielshots, close-ups en variërende perspectieven geven deze film een niet te versmaden look. Hayden Christensen kreeg door z’n harkerige vertolking in het tweede luik heel wat kritiek over zich heen, maar blijkbaar heeft ie uit z’n fouten geleerd. Hij maakt indruk als de psychologisch transformerende Anakin en wordt uitstekend geflankeerd door een groots acterende Ewan McGregor, een nogal op de achtergrond fungerende Natalie Portman en een zinderende Ian McDiarmid. Reken daarbij de geniale muzikale composities van John Williams en je hebt een uitstekend slotstuk, dat z’n hoge verwachtingen moeiteloos inlost. Met ‘Revenge Of The Sith’ vervolmaakt Lucas z’n magnum opus, een tijdloze sciencefictionsaga, die z’n gelijke niet kent!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray