Zoeken

Stardust

  • Cinevision.be/nl quoteert Stardust met een 4/5
  • Regisseur: Matthew Vaughn
  • Cast: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 24-10-2007
  • DVD: 20-03-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Stardust"

Fantasie is doorgaans niet aan ons besteed, maar weigerachtig staan we er natuurlijk ook niet tegenover. Ergens koesteren we namelijk de hoop dat we nu en dan toch verrast zullen worden door een vreugdevol, avontuurlijk en romantisch verhaaltje en dat we ons voor een keertje eens niet zullen storen aan de eindeloze fictiequatsch over elfen, dwergen, heksen en duistere magie.

Al vanaf de openingsbeelden voelden we dat het deze keer goed zat. De charmante voice-over, de kwajongenshumor en de feeërieke personages kleuren meteen het scherm en dompelen je vanaf de eerste minuut onder in een wereld, waarin je alles met een moddervette knipoog moet nemen. Pas op: het verhaal van ‘Stardust’ is er wel degelijk eentje dat doordrongen is van de bekende clichés en klassieke personages, maar de joie de vivre die cineast Matthew Vaughn in z’n regie legt, mist z’n effect op de kijker niet. Een gelukzalige glimlach van begin tot eind is het resultaat. Het is immers al lang geleden dat een genrefilm ons nog zo’n plezierige twee uur bezorgde, al was het maar omdat hij ons - voor eventjes maar - deed terughunkeren naar de zorgeloze tijd toen je als twaalfjarige pagadder riddertje speelde en je helemaal niet wakker lag van de zorgen van de wereld.

Wie daar ook niet van wakker ligt, is hoofdpersonage Tristan (Charlie Cox), die niets liever wil dan z’n geliefde ten huwelijk vragen. De hand van de mooie deerne wordt echter binnen een week geclaimd, tenzij Tristan de zoektocht inzet naar de gevallen ster, om die aan z’n toekomstige geliefde te schenken. De zoektocht blijkt echter niet zo makkelijk dan verwacht. Eerst moet hij nog uit het dorpje Wall (toepasselijk genaamd omdat het omgeven is door een grote muur met slechts één smalle doorgang) zien te raken. Het hoeft niet gezegd dat de jongen zonder problemen in z’n avontuur zal slagen en dat hij onderweg van een sullige nitwit zal uitgroeien tot een volwassen held, die ontdekt dat liefde niet te koop is en dat het geluk soms in veel kleinere hoekjes schuilt.

Vaughn regisseerde eerder de bikkelharde gangsterprent ‘Layer Cake’, maar met ‘Stardust’ bewijst hij al meteen z’n diversiteit. Het tempo zit snor, geen enkele scène is overbodig (en dat is een hele verdienste als je film ruim twee uur duurt) en de film laveert voortdurend tussen humor en avontuur. Vanaf de eerste tonen is het raak, maar ‘Stardust’ nestelt zich pas écht in ons hart iets over halfweg, als de spectaculaire avonturentocht omslaat in een epische, universele romance. De personages worden bijzonder kleurrijk ingevuld door een sterrencast, met Michelle Pfeiffer als een heks die flirt met het schoonheidsideaal én een sublieme Robert De Niro als een kapitein die meer met z’n reputatie inzit dan met z’n crew op kop. Charlie Cox’ personage mag dan al een uitstraling hebben gelijkaardig aan een melkmuil, toch doet hij het helemaal niet onaardig. By the way, iemand die blonde bimbo Sienna Miller afwijst voor de immer innemende Claire Danes kan op onze eeuwige sympathie rekenen. ‘Stardust’ rocks!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray