Zoeken

Bangkok Dangerous

  • Cinevision.be/nl quoteert Bangkok Dangerous met een 2/5
  • Regisseurs: Danny Pang, Oxide Pang
  • Cast: Nicolas Cage, Shahkrit Yamnarm, Charlie Yeung
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 04-09-2008
  • DVD: 18-02-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Bangkok Dangerous"

Zouden de broertjes Danny en Oxide Pang misnoegd geweest over hun ervaringen in Hollywood (in ‘The Messengers’ was hun scherpte ver te zoeken), of hadden ze schrik dat als zij het niet zouden doen iemand anders hun origineel zouden onteren (zoals onlangs met ‘The Eye’)? Feit is dat ze met ‘Bangkok Dangerous’ terug op vertrouwd terrein vertoeven. Niet alleen keren ze terug naar hun heimat, ook kozen ze voor een remake van hun eigen gelijknamige sleeper-hit uit 1999. Al is de link met Hollywood nog niet helemaal verdwenen, want voor de hoofdrol kozen ze wel voor een Amerikaanse superster: Nicolas Cage, die de afgelopen jaren eieren voor z’n geld kiest door de ene leeghoofdige actiefilm aan de andere te rijgen. ‘Bangkok Dangerous’ is minder eendimensionaal dan de op actie gerichte trailer deed uitschijnen en de sfeer van Aziatische cinema overheerst op het platte Tinseltowngevoel, maar helemaal feilloos is deze actiethriller niet.

Cage speelt de rol van Joe, een huurmoordenaar die zich voor een goedgevulde geldkoffer naar eender waar ter wereld begeeft om daar iemand te vermoorden op de door de klant gewenste manier. Een job met toekomst is het allerminst, en dat beseft Joe ook. “Als je nog maar de vraag stelt of het niet beter is om ermee te kappen, is het hoog tijd”, stelt hij, en die tijd is voor hem aangebroken. Nog één grote vis wil hij binnenhalen om zich met de centen die hij ermee opschaart terug te trekken. Zijn laatste opdracht - een vierdelige - brengt hem naar de Thaise hoofdstad, waar hij kennismaakt met een lokale jongen van de straat, die hij al snel tot zijn protegé promoveert, en een dove apothekeres op wie hij verliefd wordt. Hij ondervindt aan den lijve dat er meer is in het leven dan moorden alleen, maar hij mag niet vergeten waarvoor hij in Bangkok is aanbeland.

Het morele dilemma waarmee het hoofdpersonage worstelt, is boeiend en doet ‘Bangkok Dangerous’ in het eerste uur boven z’n eenvoudige plot uitstijgen. Het verhaal - lichtjes aangepast met het oog op commercie (in het origineel was de huurdoder doofstom) - is niet het belangrijkste, maar fungeert als structuur om z’n dwalende personage in neer te zetten. Cage zet ‘m dan ook uitstekend neer als een getormenteerd man (dat kan hij!), die het moeilijker krijgt om zijn koelheid te bewaren. Wanneer hij tot inkeer komt en ontdekt dat goeie mensen door zijn toedoen het leven laten, knakt er iets in hem. De Pang-broertjes vertalen die knak echter niet met de volwassen emotionaliteit die langzaam in hun film sijpelde, maar trekken in de finale resoluut de kaart van de actie. Dat levert een paar aardige set pieces op (de kogels in het water!), maar tegelijk brengt het ‘Bangkok Dangerous’ ook terug op een triviaal niveau: dat van de actiefilm waarin de berouwvolle antiheld tot de tanden toe gewapend ‘het huis van de vijand’ binnendringt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray