Zoeken

Stay

  • Cinevision.be/nl quoteert Stay met een 1/5
  • Regisseur: Marc Forster
  • Cast: Ewan McGregor, Naomi Watts, Ryan Gosling
  • Genre: Thriller
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 05-04-2006
  • DVD: 10-10-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Stay"

Bij het grote publiek zal zijn naam geen belletje doen rinkelen, maar toch was cineast Marc Forster bezig aan een indrukwekkende carrière. In ‘Monster’s Ball’ regisseerde hij Halle Berry naar een eerste Oscar en met ‘Finding Neverland’ stond hij in voor één van de zowel door publiek als critici gesmaakte toppers van 2004. Nu is hij terug met ‘Stay’, een bevreemdende, wanordelijke thriller, waarin alle chronologieconventies overboord worden gegooid.

Sam Foster (Ewan McGregor) is een gerespecteerde psychiater, die helemaal in de ban raakt van z’n nieuwe patiënt: de jonge, maar levensrijpe Henry Letham (Ryan Gosling). Wanneer Henry Sam vertelt dat hij over drie dagen zelfmoord zal plegen, probeert Sam er alles aan te doen om Henry tegen te houden. Hij komt terecht in een waanzinnige, surreële nachtmerrie, waarin dezelfde personages steeds dezelfde dingen doen, blinden plotseling kunnen zien en doden blijken te leven.

In tegenstelling tot wat z’n plot doet vermoeden, is ‘Stay’ geen echte thriller en focust het verhaal zich hoofdzakelijk op de verschillende protagonisten. Door de nogal onrealistische gebeurtenissen, kunnen we het verhaal nauwelijks serieus nemen en raken we nooit emotioneel betrokken bij het overduidelijk verscheurde hoofdpersonage. In het begin herbergt de prent nog een fascinerend sfeertje, maar na een halfuur verliezen zowel scenarist als regisseur hun grip op het verhaal en ontaardt de film in een chaotische, quasi onbegrijpbare trip. De uiteindelijke plottwist is niet noodzakelijk vergezocht, maar voelt wel erg gemakzuchtig. In wezen doet ‘Stay’ denken aan een David Lynch-film. Net zoals Lynch’ films, lapt ook Forster alle logica aan z’n laars en probeert hij de kijker te vermoeien met pseudo-intellectuele prietpraat, terwijl hij eigenlijk niets te vertellen heeft.

Ewan McGregor en Naomi Watts zijn uitstekende acteurs, maar in ‘Stay’ lopen ze veeleer te slaapwandelen. Hun personages zijn maar weinig uitgewerkt en hun relatie is ongeloofwaardig en oppervlakkig. ‘Stay’ is een typische love it or hate it-film, het mag duidelijk zijn aan welke kant wij ons bevinden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray