Zoeken

Stealth

  • Cinevision.be/nl quoteert Stealth met een 1/5
  • Regisseur: Rob Cohen
  • Cast: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard
  • Genre: Actie
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 07-09-2005
  • DVD: 19-01-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Stealth"

Tien jaar geleden verwierf popcornfilmer Rob Cohen voor het eerst internationale bekendheid met ‘Dragonheart’, een draak van een film, en de abominabele rampenfilm ‘Daylight’. Een goede reputatie bouwde hij dan wel niet op, de kassa’s rinkelden en dat was voor de producers het beste bewijs dat Cohen the next best thing was. Z’n carrière lag echter enkele jaren stil, alvorens hij indrukwekkend terugsloeg met de studententhriller ‘The Skulls’, de snelle-bolidefilm ‘The Fast And The Furious’ en de geslaagde James Bond-pastiche ‘xXx’. Nu is hij terug met ‘Stealth’, een van Amerikaans patriottisme en waanzinnig slechte actie doordrenkte ontploffingsprent, die zich opwerpt als een twee uur durende reclamespot voor een succesvolle oorlogsvoering.

‘Stealth’ vertelt het verhaal van Ben Gannon (Josh Lucas), Kara Wade (Jessica Biel) en Henry Purcell (Jamie Foxx), drie voortreffelijke marinepiloten, die het gezelschap krijgen van een prototype van een onbemand jachtvliegtuig, uitgerust met kunstmatige intelligentie en in staat een kernoorlog te ontketenen. Wanneer het prototype iets slimmer blijkt te zijn dan verwacht en een eenmansmissie op poten zet, is het aan het getrainde drietal om het vliegtuig uit te schakelen voor het te laat is.

‘Stealth’ heeft de bedenkelijke eer uit te pakken met één van de slechtste actiescènes van de laatste vijf jaar, de periode waarin CGI en computereffecten hun opmars gemaakt hebben tot hoofdleverancier van kunstmatige ontploffingen en wilde achtervolgingen. Maar niet alleen de computergestuurde stunts zijn zum kotsen, ook bij de gewonere scènes laat Cohen z’n camera vierkant draaien en zorgt hij nooit voor een echt rustpunt, waarin onze maag even op adem kan komen. Het verhaal raakt kant noch wal en bevat meer hiaten dan one-liners. Dat deze laatste bovendien van een dermate bedroevend niveau zijn, is een zoveelste pijnlijke vaststelling.

Z’n laatste beetje krediet verliest ‘Stealth’ door z’n slechte cast; Josh Lucas is niet de geschikt om een actiefilm op z’n brede schouders te torsen, Jamie Foxx bewijst nogmaals dat die Oscar volledig onverdiend op z’n schouw staat en Jessica Biel doet haar reputatie van cool chick alle eer aan. ‘Stealth’ is onnodige en bovenal vervelende cinema. Met voorsprong het slechtste dat we dit jaar gezien hebben!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray