Zoeken

The Bank Job

  • Cinevision.be/nl quoteert The Bank Job met een 3/5
  • Regisseur: Roger Donaldson
  • Cast: Jason Statham, Saffron Burrows, David Suchet
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum: 26-11-2008
  • DVD: 03-02-2009
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Bank Job"

Voor een Australiër is regisseur Roger Donaldson zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van co-Engelstalige volkeren. Zo zoomde hij in ‘Thirteen Days’ in op de Cubacrisis en hoe president Kennedy daarmee omging, verfilmde hij het leven van Nieuw-Zeelander Burt Monroe in ‘The World’s Fastest Indian’ en dit keer haalt hij een Brits misdaadverhaal van onder het stof.

‘The Bank Job’ verhaalt namelijk de op ware feiten gebaseerde lotgevallen van een bende dieven, die in september 1971 een tunnel onder de Baker Street bank in Londen groeven om er vervolgens met drie miljoen pond aan juwelen en cash vandoor te gaan. Niemand werd ooit gearresteerd en de buit werd nooit teruggevonden. De hele zaak belandde in de doofpot en werd pas onlangs onthuld. De reden van het mysterie? De roof had rechtstreeks verband op een seksschandaal waarbij ook een lid van de Koninklijke familie betrokken was.

‘The Bank Job’, waarin de puik gecaste (maar niet getypecaste) Jason Statham gestalte geeft aan de aanvoerder van de bende, speelt zich af in het begin van de jaren zeventig en ook Donaldsons regiestijl echoot daarnaar: geen wilde montages, maar een prima registratie van een verhaal te ongelooflijk om waar te zijn. De film valt uiteen in twee helften; het eerste deel belicht de voorbereidingen en de kraak zelf, waar het tweede uur de gevolgen ervan toont en hoe de personages zich uit hun hachelijke situatie trachten te redden. Interessant hoe de kijker al vanaf de start weet dat de dieven zich op glad ijs bevinden, waar de bende zelf hun missie uitvoert als ware het een walk in the park, met tijd voor een grapje, een pizza en een biertje. In de finale wordt de toon ernstiger en grimmiger, en vallen ook enkele slachtoffers. Maar Donaldson kiest nooit voor sensatie. Hij drijft de spanning gevoelig op, en weet de aandacht van de kijker moeiteloos vast te houden aan de hand van onverwachte plotwendingen en geloofwaardige karakters.

Jason Stathams carrière bestaat voor het gros uit films als ‘The Transporter’ en ‘Crank’, films die op z’n zachtst gezegd niet gespeend zijn van enige overdrijving, en daarom is ‘The Bank Job’ opnieuw een meer vreemde eend op zijn palmares. De rol ligt hem niettemin als gegoten, omdat hij zoals steeds kan terugvallen op zijn coole uitstraling en dito nonchalance. De ideale combinatie voor een hoofdpersonage in een Britse caper. Wat er precies waar is, en wat niet, zullen wellicht enkel de overvallers zelf kunnen navertellen, maar met z’n twee uur duurt ‘The Bank Job’ alvast geen seconde te lang en presenteert hij een verhaal dat ons van start tot finish wist te beklijven. Een verademing in een genre dat al te lang gedomineerd wordt door Amerikaanse eenheidsworst.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray