Zoeken

Stranger Than Fiction

  • Cinevision.be/nl quoteert Stranger Than Fiction met een 4/5
  • Regisseur: Marc Forster
  • Cast: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-07-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Stranger Than Fiction"

Hoeveel mensen lopen zichzelf niet voorbij? Hoeveel zien er hun leven niet in een sneltreinvaart voorbijflitsen zonder dat ze ervan genieten? ‘Het leven is veel te kort’ is een waarheid als een koe, maar als je gedurende de tijd dat je toch op de blauwe aardkloot vertoeft nooit de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die je echt wil en elke dag leeft volgens hetzelfde procédé - zonder verrassingen, zonder écht plezier - kan je soms toch verveeld raken.

Harold Crick (Will Ferrell) is daar het beste bewijs van. Hij zit zo vastgeroest in z’n geijkte patroontje dat hij precies weet hoeveel keer hij z’n borstel heen-en-weer beweegt tijdens het tandenpoetsen of hoeveel passen hij neemt tijdens het oversteken van de straat richting bushalte. Zijn leven is monotoon en z’n job als belastingcontroleur brengt daar eigenlijk geen verandering is. Crick lijkt er zich bij neergelegd te hebben - omdat hij niet beter weet? - en bijgevolg loopt hij mooi in de pas van het systeem. Tot hij plotseling, van de ene dag op de andere, een stem opmerkt in z'n hoofd, die z’n leven accuraat verwoordt. Hij weet niet hoe hij hier mee moet omgaan - tenslotte hoort hij een blijvende voice-over die niet alleen zijn dagelijkse gang van zaken verhaalt, maar die ook becommentarieert - en besluit de hulp in te roepen van een professor literatuur (Dustin Hoffman).

‘Stranger Than Fiction’ is een mooie, innemende en vertederende vertelling, die meer is dan zomaar een geinige gimmick. Het scenario is gevoelig en subtiel opgebouwd en drukt de kijker meermaals met de neus op feiten: er is meer in het leven, je moet verder kijken dan je neus lang is. Dat is althans de boodschap die wij eruit haalden en die ons met een glimlach op het gelaat deze film uit de dvd-lader deed halen. Ja, we zeggen duidelijk dvd-lader, want ‘Stranger Than Fiction’ kreeg - begrijpen wie kan - geen bioscooprelease. Nochtans had dit heerlijke en veelgelaagde kleinood beslist de nodige aandacht verdiend, want niet alleen behoort het scenario tot het strafste wat we het afgelopen jaar voorgeschoteld kregen, ook boogt deze film op één van de beste vertolkingen van hoofdrolspeler Will Ferrell.

Ferrell heeft in het verleden natuurlijk al bewezen tot leuke dingen in staat te zijn, maar dat hij ook als ernstig acteur - z’n personage is aan het begin niet meteen een opgewekte peer en Ferrell vertolkt ‘m met tonnen overtuiging - zo uit de verf kon komen, mag toch minstens een beetje verbazen. Hij krijgt overigens uitstekend weerwerk van Maggie Gyllenhaal als bakkersvrouw met haar op de tanden annex love interest in wording (de ’I want you’-scène is bloedmooi!) en van de puike tandem Dustin Hoffman en Emma Thompson. ‘Stranger Than Fiction’, de nieuwste van ‘Finding Neverland’-cineast Marc Forster, is alles wat z'n titel belooft: vreemd, eigenzinnig, maar bovenal creatief en hartverwarmend. Te ontdekken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray