Zoeken

The Strangers

  • Cinevision.be/nl quoteert The Strangers met een 3/5
  • Regisseur: Bryan Bertino
  • Cast: Liv Tyler, Scott Speedman, Gemma Ward
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 16-07-2008
  • DVD: 26-11-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Strangers"

Het lijkt nooit een goed teken als een film een jaar op de plank kampeert alvorens hij aan het publiek wordt losgelaten. Normaal gezien zou deze ‘The Strangers’ reeds vorige zomer onze (en andere) contreien aandoen, maar de producerende studio liet de film een extra jaar stof vergaren. Was het omdat ze totaal geen geloof hadden in deze op ware feiten gebaseerde horrorthriller of omdat de plot te dicht aanleunde bij het wél vorig jaar gereleaste ‘Vacancy’? Geen idee, maar ‘The Strangers’ afdoen als een goedkoop doorslagje van voornoemde chiller zou de prent oneer aandoen zijn. De voice-over waarmee de film opent, echoot nog naar een pompeuze docureeks op een Amerikaans tv-station en voorspelt weinig goeds, maar eens debuterend regisseur-scenarist Bryan Bertino de teugels in handen neemt, wordt de toon stabieler en de huiver effectiever.

Hij richt zijn camera op koppel Kristen en James (Liv Tyler en Scott Speedman in verwaarloosbare vertolkingen), die hun intrek nemen in een luxueuze villa buiten de stad. James leende ze van zijn vader om hun verloving te vieren, maar kon niet voorzien dat de vrouw van zijn dromen zijn aanzoek zou afslaan. De onbehaaglijke sfeer die tussen de twee tortelduifjes hangt, is echter niets vergeleken met de donderwolk die hen die nacht te wachten staat.

Zonder ervaring, maar met een neus voor spanning haalt cineast Bertino de horror voor een keertje niet uit de goedkope schrikeffecten, maar uit ongemakkelijke stiltes. Wars van alle sensatie kiest hij voor een langzame opbouw die ons onder andere toont hoe een belager zich in dezelfde huiskamer bevindt als diens mogelijk slachtoffer, zonder dat die daar weet van heeft. En misschien zelfs zonder dat de kijker daar soms weet van heeft, want wie even niet oplet, heeft het gemist. Geen huivertracks om je haren rechtop te krijgen, de beelden (grimmige silhouetten, verstopt in de achtergrond) spreken voor zich.

Het zou van veel cojones getuigd hebben mocht Bertino die lijn over z’n hele film doorgetrokken hebben, maar in de tweede helft ontspoort ‘The Strangers’ en bezondigt hij zich aan dezelfde schoonheidsfoutjes als z’n collega’s: een goedkoop kat-en-muisspelletje, ontsierd door het ene cliché (de verbroken telefoonverbinding) na het andere (toch maar even kijken wie er aan de deur staat). Het kille, maar realistische slot maakt echter veel goed. Daarin keert Bertino terug naar de franjeloze aanpak waarmee hij ons eerder al naar het puntje van de stoel verwees. Een bewijs dat de beste horror niet voortkomt uit wat er te zien is, maar hoe het verpakt is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray