Zoeken

Street Kings

  • Cinevision.be/nl quoteert Street Kings met een 3/5
  • Regisseur: David Ayer
  • Cast: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie
  • Genre: Thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 14-05-2008
  • DVD: 07-01-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Street Kings"

Het zal je maar overkomen; je wordt als regisseur benaderd voor een interessant project en je krijgt de kans om dat een paar weken voor te bereiden in samenspraak met hoofdrolspeler Keanu Reeves. Net op het moment dat je denkt dat de buit binnen is, word je vervangen door een andere filmmaker. Het overkwam Erik Van Looy, die lange tijd in de running om deze ‘Street Kings’ (toen die nog ‘The Night Watchman’ getiteld was) te verfilmen en aldus zijn eerste stappen in de Amerikaanse filmindustrie te zetten.

Dat verhaal ging, zoals deze film bewijst, niet door en uiteindelijk belandde David Ayer in het regiegestoelte, de scenarist van staalharde politiefilms als ‘Training Day’ en ‘Dark Blue’ die een paar jaar terug als cineast debuteerde met het uitstekende ‘Harsh Times’. Het mag geen toeval heten dat de producers van ‘Street Kings’ uiteindelijk bij Ayer terechtkwamen. De sfeer die deze moderne film noir uitstraalt, leunt immers sterk aan bij die uit zijn eerdere werk en Ayer weet als geen ander hoe hij de gecorrumpeerde flikkenhiërarchie, die zich hoofdzakelijk op de straat afspeelt, in een spannende thriller moet gieten. Al moet het uiteraard ook gezegd dat hij zich kon baseren op puik bronmateriaal van noir-meester James Ellroy (niet toevallig heeft deze film ook iets weg van ‘L.A. Confidential’ op speed).

Spilfiguur in dit web van bedrog, omkoperij en in scène gezette moorden is Tom Ludlow (Keanu Reeves), een ervaren detective en het goudhaantje van zijn afdeling. Zijn chef Jack (Forest Whitaker) schakelt hem uitsluitend in voor de hardste en meest brutale klusjes, maar dit zal zich uiteindelijk ook tegen hem keren. Als er bewijzen tegen hem opduiken in de moordzaak van z’n ex-partner, moet hij het opnemen tegen de mensen die hij al heel z’n leven vertrouwt. Wie kan hij nog vertrouwen?

‘Street Kings’ is een schoolvoorbeeld van een hard boiled film noir; het verbeten hoofdpersonage dat tegen wil en dank de geheimen moet blootleggen, de chef met de geheime agenda, de detective van interne zaken die voortdurend aan de mouw van het hoofdpersonage trekt, ze passeren alle de revue, maar toch blijken ze meer dan de karikaturen waarvoor ze veelal doorgaan. De finale mag dan al gedrenkt zijn in bloeddorstig geweld en snoeiharde knokpartijen, toch plaatst Ayer onderweg (en zelfs nog in zijn treffende eindscène) uitroeptekens bij de macht van de corruptie en hoe die (niet) te bestrijden. De verborgen agenda’s zijn echter niet altijd even verborgen, waardoor het al snel duidelijk wordt wie tot welk kamp behoort, maar de snedige regie en goeie vertolkingen - jawel, Keanu Reeves is een keertje goed gecast! - houden het strak en boeiend.

Extra’s
Wat opvalt aan de extra’s van ‘Street Kings’ is de enorme hoeveelheid. Een grote making of en kijk achter de schermen is opgedeeld in meer dan tien verschillende segmenten van elk tussen de drie à zes minuten, wat de blitsheid vergroot, maar een overkoepelende lijn een beetje doen ontbreken. Niet getreurd echter, want in tegenstelling tot sommige andere making ofs beperkt deze zich niet tot enkel acteurs die hun collega’s op een piëdestal plaatsen, maar biedt hij een interessante kijk achter de schermen van een in Los Angeles gesitueerde politiethriller. Wie houdt van alternatieve scènes of nieuwe scènes wordt ook op de wenken bediend, want die vinden we in overvloed terug. Maar het meest interessante is, zoals vaker, de audiocommentaar van regisseur David Ayer. Met andere woorden: een mooi uitgebalanceerd schijfje dat zowel voor film als extra’s de moeite loont.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray