Zoeken

The Substitute

  • Cinevision.be/nl quoteert The Substitute met een 3/5
  • Regisseur: Ole Bornedal
  • Cast: Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: tba
  • DVD: tba
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: tba
Bekijk de cover van de film "The Substitute"

Een interim-lerares, het heeft iets magisch. Meestal ben je na een tijdje toch uitgekeken op je vaste onderwijzer(es) en verandering van spijs doet nu eenmaal altijd eten. Studenten vinden het fijn om eventjes iemand anders vooraan in de klas te hebben, zeker als ze een frisse wind blaast doorheen het onderwijssysteem. Maar er zijn natuurlijk grenzen.

De invalkracht in ‘The Substitute’, de blonde Ulla (Paprika Steen), is namelijk geen doodgewone vervangster. Carl, een tiener die zijn moeder verloren heeft in een auto-ongeluk en sindsdien moeite heeft om z’n draai te vinden, ontdekt namelijk dat ze afkomstig is van een andere planeet en niet zo’n menslievende plannen heeft met haar studenten. Carl heeft het niet gemakkelijk om z’n klasgenoten te overtuigen, maar eens hij daar toch in slaagt, wacht de groep nog een beproeving: het nieuws aan hun ouders overbrengen. Die geven echter geen gehoor aan de vermeende beschuldigingen van hun kinderen aan het adres van de o zo sympathieke interim, die iedereen probleemloos rond haar vinger lijkt te winden. Het is aan de kinderen om het heft in eigen handen te nemen.

‘The Substitute’, de nieuwste van cineast Ole Bornedal (de man achter de originele en de remake ‘Nightwatch’), is het bravere Deense antwoord op ‘The Faculty’. Met minder horror, meer aandacht voor het achterliggende coming of age-verhaal en een stevige lading droge humor is dit met spanning, mysterie en sciencefiction aangeklede jeugdgriezelverhaal een toonbeeld van Scandinavische cinema, waarbij de karakters mooi uitgewerkt zijn en de plot evolueert naar een logische, zij het ietwat makke finale. Geïnjecteerd met een scheut ‘My Stepmother Is An Alien’ en ‘Science Fiction’ (de Belgische film van Dany Deprez) is ‘The Substitute’ dan ook een film die vooral kinderen tussen tien en vijftien zal bekoren. Volwassenen kunnen dan wel smakelijk lachen met de bitsige oneliners van de opdringerige en raadselachtige Ulla, wellicht belanden ze niet op het puntje van hun stoel als de film in z’n laatste acte meer de kaart trekt van een geheimzinnige thriller.

De vooral in eigen land bekende Paprika Steen is innemend als alien, die op zoek is naar de betekenis van liefde, terwijl Ulrich Thomsen (sinds ‘Adam’s Apples’ kan die bij ons niets meer verkeerd doen) charmeert als Carls vader, die dan weer speurt naar een nieuwe liefde in zijn leven. ‘The Substitute’ bevat dus zeker een gezonde dosis sociale kritiek (die zal de jongere kijkertjes dan weer ontgaan), maar is in de eerste plaats een avontuurlijke jeugdfilm met het hart op de juiste plaats.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray