Zoeken

Superhero Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert Superhero Movie met een 1/5
  • Regisseur: Craig Mazin
  • Cast: Drake Bell, Sara Paxton, Leslie Nielsen, Christopher McDonald
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 25-06-2008
  • DVD: 13-01-2009
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Superhero Movie"

Met de komst van ‘Scary Movie’ een kleine tien jaar geleden stond de frisheid en originaliteit van het genre reeds op de helling, maar anno 2008 lijkt het definitief een feit: de parodie is dood. Vroeger bestond zo’n film uit een aaneenschakeling van gepersifleerde scènes, telkens verwijzend naar een andere film. Tegenwoordig doen de makers al lang zoveel moeite niet meer; in plaats van een reeks korte spoofs lijkt een parodiefilm meer op een kluchtige remake van één of andere grote blockbuster of trendsetter in het op de korrel genomen genre. ‘Walk Hard: The Dewey Cox Story’ was weinig meer dan een grappig bedoeld doorslagje van ‘Walk The Line’ en ‘Meet The Spartans’ kopieerde haast letterlijk het draaiboek van ‘300’, maar voegde er - ook dat is eigen geworden aan het genre - een hele zooi seksgrappen aan toe. Hetzelfde procedé zien we nu toegepast in ‘Superhero Movie’, waarin elke gebeurtenis en plottwist zo uit het scenario van ‘Spider-Man’ gelicht is.

Held van dienst is Rick Ricker (Peter Parker, iemand?), die tijdens een schoolexcursie gebeten wordt door een libel en daardoor plots over bijzondere gaves komt te beschikken. Van sullige student groeit hij uit tot Dragonfly, een koene redder, die levenswijsheden meekrijgt van z’n oom en tante, verliefd wordt op z’n bevallige buurmeisje en een heldenrobbertje uitvecht met een megalomane professor die in de gedaante van The Hourglass de stad onveilig maakt.

‘Superhero Movie’ is een film die, zoals de meeste van zijn lotgenoten, teert op de herkenbaarheid en daar dan ook zijn grappen tracht uit te puren. De clowneske en lachwekkend bedoelde situaties zijn dus niet zozeer goed gevonden (integendeel), maar hebben enkel als doel het origineel in het belachelijke te trekken. De vaart zit er dan wel goed in - de gemiddelde prent in dit genre duurt één uur en twintig minuten - maar overtuigen doet de film nooit. Daarvoor voelt deze superheldenpastiche te veel als een goedkoop doorslagje van ‘Scary Movie’ en andere trendsetters én schurkt het verhaalverloop te dicht aan tegen dat van ‘Spider-Man’.

Zelfs habitué Leslie Nielsen, de ongekroonde koning van het genre, kan niets extra toevoegen aan het magere bronmateriaal. Het bewijs dat de makers van deze schijnbaar onophoudelijke maalstroom aan inferieure persiflages aan het einde van hun inspiratiereservoir zitten, wordt echter geleverd in de scène op het kerkhof, die een identieke kopie blijkt van een grap uit ‘Scary Movie 3’. Parodiefilms die zichzelf kopiëren? De originaliteit van Hollywood is tegenwoordig ver te zoeken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray