Zoeken

Surf's Up

  • Cinevision.be/nl quoteert Surf's Up met een 3/5
  • Regisseurs: Ash Brannon, Chris Buck
  • Cast: Shia LaBeouf, Jeff Bridges, Zooey Deschanel
  • Genre: Animatie
  • Duur: 81 minuten
  • Releasedatum: 24-10-2007
  • DVD: 13-03-2008
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Surf's Up"

Alle succesvolle animatiefilms komen in duo, zo bewijst de geschiedenis. Eind jaren negentig was er de mierenkomedie ‘Antz’, een paar maanden later gevolgd door het gelijkaardige ‘A Bug’s Life’. Toen ‘Shrek’ plots bewees dat sympathieke monsterfiguren het lang niet slecht deden aan de box office, plaatste een rivaliserende studio daar minder dan een jaar later ‘Monsters Inc.’ tegenover. ‘Finding Nemo’ bewees een paar jaar later dat de animatiefilmliefhebber zich letterlijk als een vis in het water voelde en was op die manier de voorbode van ‘Shark Tale’ én in zowel ‘Madagascar’ als ‘The Wild’ zagen we twee films met een identieke plot: een beestenmeute op reis naar de zon.

Ook ‘Surf’s Up’ speelt gretig in op die trend. We herinneren ons immers nog levendig de tapdansende pinguïn uit ‘Happy Feet’ (die op zijn beurt al voortbouwde op de pinguïnhype die ‘March Of The Penguins’ ontketende) en ook in ‘Surf’s Up’ mogen de witkopjes uit de Zuidpool alle aandacht naar zich toetrekken. Maar toch is deze hoogst vindingrijke prent meer dan zomaar een doorslagje. Regisseursduo Ash Brannon en Chris Buck kozen namelijk niet voor een afgezaagd lineair verloop, maar goten hun originele MacGuffin - surfende pinguïns nemen deel aan een wereldkampioenschap - in een, voor een animatiefilm, ongeziene vorm: die van een mockumentary (een fake documentaire). Dat het verhaaltje nog magerder blijkt dan een visgraat wordt op die manier overigens vakkundig gemaskeerd.

Nog meer dan z’n geinige set-up is ‘Surf’s Up’ een lust voor het oog. De witgeblakerde stranden, de verzwelgende golven en de personages zelf zijn toonbeelden van technische precisie en verraden een pak talent aan de tekentafel. De warme gloed die Disney-films uit de jaren vijftig en zestig uitstraalden, is veraf, maar de charmante sfeer is stukken innemender dan de kilheid waarvan het gros van de animatiefilms anno eenentwintigste eeuw overlopen. De stemmencast levert evenzeer vakwerk, met youngster Shia LaBeouf (uit ‘Disturbia’ en binnenkort als sidekick in ‘Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull’) op kop. ‘Surf’s Up’ is een prima animatiefilm voor jong en oud, die nipt naast de Oscar voor beste animatiefilm greep.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray