Zoeken

Suspect

  • Cinevision.be/nl quoteert Suspect met een 2/5
  • Regisseurs: Guy Lee Thys, Ivan Boeckmans
  • Cast: Gene Bervoets, Karlijn Sileghem, Zoë De Roovere
  • Genre: Drama
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 16-11-2005
  • DVD: 16-07-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Suspect"

Guy Lee Thys staat erom bekend graag politieke keet te schoppen bij de release van een nieuwe film. Na het controversiële, uit de zalen gehaalde ‘Kassablanka’, waarin hij de migrantenproblematiek aankaartte, draaft hij nu aan met ‘Suspect’, dat in de lange naweeën van het Dutroux-tijdperk toch nog het pedofiliethema naar voren brengt.

Rob De Koster (Gene Bervoets) is een doordeweekse middenklasser; hij is getrouwd met een weduwe (Karlijn Sileghem) met twee kinderen, heeft een job als interim-directeur en kampt met een licht drankprobleem. Op een dag wordt hij er door z’n 15-jarige stiefdochter Sandy (Zoë De Roovere) van beschuldigd haar seksueel misbruikt te hebben. Gesterkt door de hulp van gezinstherapeute Lydia De Beule (Ellen Ten Damme), de gehaaide tv-reporter Conny Haas (Joke Devynck) en onderzoeksrechter Janssen (Frank Focketyn), is ze vastbesloten haar stiefvader in de gevangenis te krijgen.

Het scenario van ‘Suspect’ is maar weinig subtiel en net daardoor voelt het geheel ietwat voorspelbaar. Als kijker heb je al heel snel door hoe de vork in de steel zit en je hoopt voortdurend dat Thys je toch nog op een ander spoor zal zetten. Jammer genoeg doet hij dit niet en haalt de verhaallijn van ‘Suspect’ amper het niveau van een doodgewone ‘Flikken’-aflevering. Wel lardeert Thys z’n script met enkele geestige one-liners, die het verhaal iets meer in de realiteit plaatsen, maar toch niet helemaal kunnen verdoezelen dat ‘Suspect’ vooral een artificiële vingeroefening is om aan een gevoelig thema toch niet te erg de handen te verbranden. Samen met coregisseur Ivan Boeckmans, schiet Thys af en toe mooie plaatjes en ook de met zachte electronica doorspekte soundtrack van Daan is subliem.

We kunnen er niet aan doen, maar als we aan Gene Bervoets denken, schieten alle mogelijke variaties waterzooi door ons hoofd in plaats van z’n niet te versmaden vertolking in de ontvoeringsklassieker ‘Spoorloos’. Daar bewees hij al heel wat in zijn mars te hebben en ook in ‘Suspect’ is hij voortreffelijk op dreef. Hij wordt geflankeerd door een al even krachtige Karlijn Sileghem en een minder overtuigende Zoë De Roovere, die duidelijk acteert met alle instructies van de toneelschool in het achterhoofd. Verder zijn er rollen weggelegd voor onder andere Ellen Ten Damme, Joke Devynck en Frank Focketyn, maar allen vertolken ze oninteressante karikaturen, die het niveau van de prent nog meer naar beneden halen. ‘Suspect’ bevat zeker enkele rake observaties, maar door z’n ietwat onevenwichtige structuur blijft de film steken bij goede bedoelingen. En dat is niet meteen een garantie voor een goede film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray