Zoeken

Sweet Rain

  • Cinevision.be/nl quoteert Sweet Rain met een 4/5
  • Regisseur: Masaya Kakei
  • Cast: Takeshi Kaneshiro, Manami Konishi, Ken Metsuishi
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: tba
  • DVD: tba
  • Distributeur: tba
  • DVD: tba
Bekijk de cover van de film "Sweet Rain"

Over Magere Hein doen veel mythes de ronde, maar één constante duikt altijd op in de portrettering van deze illustere god van de dood: hij wordt altijd afgebeeld met zijn zeis en zandloper, verwijzend naar de dood die niemand ontsnapt en de tijd die verstrijkt, toewerkend naar het finale moment op aarde. In het wondermooie ‘Sweet Rain’ ontdekken we echter een ander facet van deze personificatie van de eeuwige slaap.

Niet vergezeld van een zeis, maar van een hond bezoekt hij zijn ‘slachtoffers’ en brengt hij zeven dagen met hen door. Lang genoeg om een oordeel te vellen en te beslissen of de persoon in kwestie klaar is om afscheid te nemen van het leven. Magere Hein vermoordt niemand, maar begeleidt de toekomstige stervenden op hun tocht, als ware hij de palliatieve verzorger van de hemel, of - zoals een personage het zelf treffend verwoordt - de producer van de laatste levensadem. “Je snapt het niet, hè”, merkt een jong meisje in het begin van de film op tegen haar begeleider - er zijn meerdere Magere Heinen - als hij niet begrijpt waarom haar moeder schreeuwend de kist groet, met daarin het dode lichaam van dat meisje. Hij heeft geen gevoel voor emotie, affectie is hem vreemd. Zijn volgende case confronteert hem echter met gevoelens, die hij niet kan plaatsen. Hij koestert plots gevoelens voor het meisje dat hij nog niet meeneemt naar het hiernamaals, omdat haar doel nog niet bereikt is. Een doel, dat ze uiteindelijk pas jaren later zal bereiken. Een doel, uiteindelijk verwezenlijkt door Magere Hein hemzelf.

‘Sweet Rain’, gekruid met wolkjes fantasy, romantiek en humor, vertelt een mooi en teder verhaal over de uitzonderlijke relatie tussen Pietje de Dood en een vrouw die op één of andere manier door zijn leven blijft bewegen. De ingenieuze vertelstructuur werkt de betovering in de hand en opgesmukt met een accorderende melodieuze klankband ademt deze film dezelfde melancholische sfeer van weemoed, hoop en vreugde uit, die ook de animatiefilms van Miyazaki kenmerken. Takeshi Kaneshiro, bekend als officier uit ‘House Of Flying Daggers’, straalt als belichaming van de dood, een bewijs dat Magere Hein ook een aantrekkelijke jongeman kan zijn. De symboliek ligt er af en toe misschien iets te dik op (het gemekker over de blauwe hemel draaft iets te lang door), maar de knappe vertolkingen, oprechte emoties en het hartveroverende slot - schoonheid zit inderdaad in kleine dingen - doen je hart toch een sprongetje maken. De regen smaakte nooit eerder zo zacht.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray