Zoeken

Taken

  • Cinevision.be/nl quoteert Taken met een 2/5
  • Regisseur: Pierre Morel
  • Cast: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 16-04-2008
  • DVD: 17-03-2009
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Taken"

Als je Luc Bessons naam ziet opduiken onder het kopje producent of scenarist, weet je meestal al hoe laat het is. De Franse raketproducer - sinds de eeuwwisseling investeerde hij al in meer dan zestig (!) films - is noch de man van subtiliteit noch van creativiteit, maar van entertainment heeft hij wel kaas gegeten. Dat bewijst hij opnieuw met het in een rotvaart voorbij zoevende ‘Taken’ van ‘Banlieu 13’-cineast Pierre Morel, waarin het hoofdpersonage op minder dan anderhalf uur tijd afrekent met het hele Albanese misdaadnetwerk, gestationeerd in Parijs.

De ideale rol dus voor Britse habitué Jason Statham (hij voerde dergelijke nummertjes reeds op in Besson-producties als ‘The Transporter’ en sequel), zou je denken, maar dit keer viel de keuze op Liam Neeson, die zich - geheel tegen zijn imago in - in een actiekeurslijf hijst. Hij speelt de rol van overbezorgde vader Bryan, die zijn 17-jarige dochter Kim (Maggie Grace) met tegenzin ziet vertrekken voor een tripje naar Parijs. Zijn vrees bleek gegrond, want nog maar net bekomend van de jetlag worden Kim en haar reisgezellin ontvoerd door een stel Albanese gangsters, dat van vrouwentrafiek hun voornaamste bron van inkomsten gemaakt heeft. Bryan, in een vorig leven nog werkzaam voor een geheime tak van de CIA, reist zijn spruit achterna om haar te redden uit de kluwen van de Oost-Europese maffia.

Het duurt eventjes voor ‘Taken’ op gang trekt - het eerste halfuur dreigt de film zelfs een beetje te kabbelen - maar eens Kim gekidnapt wordt, komt de prent op kruissnelheid. Toegegeven, Liam Neeson is een meer geloofwaardige keuze om een rol als vader voor z’n rekening te nemen, maar de onnoemelijke sérieux waarmee hij ravage aanricht in de Franse lichtstad (“Desnoods sloop ik de Eiffeltoren!”) past niet bij de onbezonnen stijl die Besson duidelijk voor ogen heeft in z’n rechtlijnige en puur op snelle thrills gerichte scenario. De actie die in het tweede luik aan tweehonderd kilometer per uur over scherm raast, is opwindend en zowel de vele shoot-outs als achtervolgingen zijn bekwaam ingeblikt, maar één voorwaarde blijft wel vereist: je mag je niet te veel vragen stellen over de logica van het verhaal en de daarbij horende toevalligheden, die zich naar de slotact toe wel heel hoog beginnen opstapelen (de veiling!).

Wie zich niet druk maakt over vlakke personages, flets geacteerde bijrollen (Famke Janssen zwalpt kleurloos doorheen de film) of een plot dat elk greintje geloofwaardigheid ontbeert én tevreden is met een wilde en spectaculaire roetsjbaan, waarbij de slechteriken gestraft worden en de goeden met een gelukzalige glimlach de eindcredits inzetten, zal zich met deze ‘Taken’ dan ook niet in de maling genomen voelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray