Zoeken

Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby

  • Cinevision.be/nl quoteert Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby met een 2/5
  • Regisseur: Adam McKay
  • Cast: Will Ferrell, John C. Reilly, Sacha Baron Cohen
  • Genre: Komedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 29-11-2006
  • DVD: 19-04-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby"

Will Ferrell is niet onze favoriete acteur, maar we zullen nooit ontkennen dat de pseudo-komiek heel wat in z’n mars heeft. Dat bewees hij onder andere in ‘Melinda And Melinda’, een mindere Woody Allen-prent, maar wel eentje waar de acteerprestaties van hoog niveau waren. Daartegenover staan uiteraard tegenvallende optredens in pakweg ‘Anchorman’ - nog altijd één van de slechtste films die we de laatste jaren zagen - of, nog een dieptepunt, ‘Elf’. ‘Talladega Nights: The Story Of Ricky Bobby’ vormt eigenlijk een brug tussen z’n hoogte- en laagtepunten.

Will Ferrell is genietbaar in de hoofdrol, af en toe werkt de film uitstekend - vooral in z’n absurde eerste deel - maar naar het einde toe ontaardt de prent in een voorspelbaar en clichématig romantisch actiekomedietje, dat ons nergens meer wist te verrassen. Jammer voor een film, die ons lange tijd in de waan liet dat we naar een originele en nagelnieuwe aftasting van het humorgenre aan het kijken waren. In het eerste deel schoppen Ferrell en co immers een hele reeks heilige huisjes in, resulterend in een reeks hilarisch opgebouwde dialogen.

Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de verscheidene discussies tussen Ferrell en partner in crime John C. Reilly, die samen het buddy-genre op de korrel nemen, én de uitzinnige bidscène, waarin Ferrell een ode brengt aan de pas geboren Jezus. Naast deze originele en plezierige intermezzo’s zijn ook de racescènes met een gevoel voor ritme in beeld gebracht en gaat het allemaal bijzonder snel vooruit. Het is pas in het laatste halfuur - de film duurt bijna twee uur - dat we onze mening bijstelden en toch besloten om deze prent een derde ster te ontrieven. Alles aan de veel te lange finale lijkt voorgekauwd en overgenomen uit een heel reeks voorgangers, die stuk voor stuk hetzelfde clichématige stramien volgden.

Daarnaast vonden de makers het ook nog nodig af te sluiten met een melige en van een typisch Amerikaans levenslesje voorzien familiescène, waardoor we deze film zelfs niet eens het voordeel van de twijfel gunden. Maar toch moeten we het allemaal relativeren, ‘Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby’ is lang niet zo slecht als je op het eerste gezicht zou verwachten, Will Ferrells acteerwerk is zonder meer te pruimen en uiteindelijk vliegt het allemaal zeer goed vooruit. Enkel jammer van het vierde, maar beslissende deel. Maar ja, een mens kan niet alles willen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray