Zoeken

Batman Begins

  • Cinevision.be/nl quoteert Batman Begins met een 4/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson
  • Genre: Actie
  • Duur: 141 minuten
  • Releasedatum: 15-06-2005
  • DVD: 25-01-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Batman Begins"

Laat ons eerlijk zijn; een film over een loner die zich uit pure frustratie verkleedt in een grote vleermuis en als een heuse tweederangstravestiet de straten afschuimt op zoek naar gerechtigheid kan nu eenmaal niet au sérieux genomen worden. Toch belette dit getalenteerd cineast Christopher Nolan niet om aan ‘Batman Begins’, de nieuwste en inmiddels vijfde aflevering uit de succesvolle franchise, een realistische look te geven. Daar waar Tim Burton nog instond voor artistiek verantwoorde kinderfilms en Joel Schumacher z’n voorliefde voor onversneden kitsch niet onder stoelen of banken kon steken, situeert Nolan z’n emotioneel en psychologisch beladen verhaal in een contemporaine grootstad, die herinneringen oproept aan de grauwste uithoeken van New York en Chicago.

Nolans regie is vakkundig, origineel en opwindend. De weinige spektakelscènes bewijzen dat deze intellectfilmer ook als actieregisseur heel wat in z’n mars heeft. Ook de sombere fotografie, verzorgd door Wally Pfister, is om duimen en vingers bij af te likken. Centraal in deze nieuwste blockbuster over de goedbedoelende vleermuisman staan ditmaal de personages, met een sterk uitgediepte Bruce Wayne op kop. Ditmaal zijn de karakters geen eendimensionale kartonnen figuren, maar mensen van vlees en bloed. Zelfs het zootje criminelen hebben - in tegenstelling tot de andere afleveringen - een identiteit gekregen en zijn meer dan totally fucked up boosdoeners met slechts één doel voor ogen: de wereld vernietigen. En hoewel het verhaal zich hoofdzakelijk focust op de protagonisten, doorspekt scenarist David Goyer z’n van knappe dialogen en verrassende wendingen bolstaande script evenwel met streepjes humor.

Leuk aan ‘Batman Begins’ is dat we eveneens te weten komen waar de stadsheld z’n gadgets vandaan haalt en hoe z’n eerste Batmobiel eruit ziet - ditmaal geen gestroomlijnde bolide, maar een robuuste wannabe-tank. Christian Bale is inmiddels de vierde acteur die gestalte geeft aan de stripfiguur, maar meteen ook de meest geslaagde. Eenmaal in z’n alom bekende outfit, is hij door het dolle heen en zet hij een haast angstaanjagende Batman neer. Hij wordt uitstekend geflankeerd door een bont allegaartje supersterren, waaronder Liam Neeson als mentor Henri Ducard, Gary Oldman als de enige eerlijke flik in town, Morgan Freeman als technisch expert, Rutger Hauer als slinkse zakenman en Cillian Murphy als de Scarecrow. Maar de meest opvallende bijrol wordt ingekleurd door een superbe Michael Caine, die als butler Alfred ook de meest gekruide one-liners ten beste geeft.

‘Batman Begins’ is niet alleen het onbetwistbare pronkstuk uit de reeks, het is ook één van de beste comic-verfilmingen ooit!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray