Zoeken

Taxi 4

  • Cinevision.be/nl quoteert Taxi 4 met een 2/5
  • Regisseur: Gérard Krawczyk
  • Cast: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Bernard Farcy
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 14-02-2007
  • DVD: 19-09-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Taxi 4"

De vierde film uit de ‘Taxi’-reeks liet even op zich wachten, maar aan het recept blijkt weinig veranderd. Luc Besson schreef het verhaal en de regie bleef in handen van Gérard Krawczyk (enkel de eerste werd geregisseerd door Gérard Pirès). Marion Cotillard is er niet meer bij, zij vertolkt Edith Piaf in ‘La Môme’, maar verder tekent iedereen present: Daniel, Emilien, Petra en de nog altijd even onhandige commissaris Gibert.

Waar Daniel in de eerste film nog een rebelse pizzakoerier was, is hij nu een min of meer gesettelde vader (zowel Emilien als Daniel hebben nu een kind rondlopen) die alle agenten in Marseille bij de voornaam aanspreekt. Verder blijkt werkelijk alles bij het oude te zijn gebleven: razendsnelle wagens, af en toe overvloedig wapengekletter en Samy Naceri die als Daniel de coolheid zelve is tegenover de klungels van de gendarmerie. Wanneer publieke vijand nummer een onder het bevel van Gibert komt te staan, is het enkel de vraag hoe snel die zal weten te ontsnappen. Leuk detail voor ons is dat die crimineel een Belg is en vertolkt wordt door een Jean-Luc Couchard in zijn element (net zoals François Damiens bekend uit ‘Dikkenek’, die helaas enkel in Brussel en Wallonië in de zalen kwam).

Zoveel platitudes zijn toegestaan want de Taxifranchise heeft ondertussen toch de status verworven van een kruising tussen ‘Le Gendarme de Saint Tropez’ en ‘Hot Shots’ op speed. We krijgen dan wel keer op keer hetzelfde verhaal (na Japanners en kerstmannen zijn het nu Belgische bankovervallers) en een buslading flauwe moppen te verwerken, maar dankzij hun unieke context en de ondertussen vertrouwde acteurs is het wél grappig. Steek dezelfde elementen in om het even welke andere film en het publiek valt gegarandeerd in slaap, maar nu is niets minder waar en lig je bij wijze van spreken al op voorhand in een deuk.

Het gebrek aan originaliteit zullen we dan maar bedekken met de mantel der liefde want toegegeven, ook wij konden (meermaals) niet nalaten om in welgemeende lachbuien uit te barsten bij deze bonte verzameling karikaturen. Ook al weet je al lang hoe het verhaal afloopt, toch kun je niet wachten om het te zien gebeuren. Hoogstaand is het allemaal niet, maar in zijn genre kan het perfect.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray