Zoeken

The Terminal

  • Cinevision.be/nl quoteert The Terminal met een 4/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Diego Luna
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum: 15-09-2004
  • DVD: 22-07-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Terminal"

Twee jaar na ‘Catch Me If You Can’ slaan regisseur Steven Spielberg en topacteur Tom Hanks opnieuw de handen in elkaar voor ‘The Terminal’, een ingetogen melodrama annex lichtromantische komedie.

Wanneer de onfortuinlijke Viktor Navorski (Tom Hanks), afkomstig uit Krakozhia, arriveert in New York, blijkt z’n thuisland net in oorlog te zijn. Hierdoor is ’s mans paspoort vervallen en krijgt hij van de lokale autoriteiten geen visum. Hopend dit euvel rap te verhelpen, geeft luchthavenmanager Frank Dixon (Stanley Tucci) de toestemming aan Viktor om voorlopig in de terminal te verblijven. Als blijkt dat er hem een wachttijd van negen maanden beschoren is, maakt hij kennis met het dagelijkse leven in de terminal en wordt hij verliefd op stewardess Amelia (Catherine Zeta-Jones).

‘The Terminal’ vertelt een op papier simpel verhaaltje, maar heeft toch meer dan voldoende in huis om de kijker over de hele lijn te boeien. Door de nogal duidelijke premisse, neemt regisseur Steven Spielberg de tijd om de verschillende hoofd- en neven-personages uitgebreid voor te stellen. In essentie is het verhaal een dramatisch portret van een man, die de verschillende waarden in het leven nog meer gaat appreciëren door z’n vele, nieuwe uiteenlopende vriendschappen. De romantische factor is gevoelig aanwezig, maar wordt nergens melig of tranerig. De verscheidene scènes waarin Navorski een voedselbezorger weet te koppelen aan een deskgirl zijn dan wel sentimenteel, ze zijn tevens oprecht aandoenlijk en charmant. De prent bevat ook voldoende humor en hoewel deze soms vervalt in nogal clichématige taalmisverstanden (Navorski spreekt bij z’n aankomst geen woord Engels!) voelt ze nergens belegen of vervelend.

Dit laatste is vooral de verdienste van Tom Hanks, die eens te meer bewijst één van de beste acteurs van zijn generatie te zijn. Z’n vertolking is zonder meer één van de beste die we dit jaar al voorgeschoteld kregen en weet deze prent moeiteloos naar een nog hoger niveau te tillen. Catherine Zeta-Jones is opvallend innemend en weet met haar personage de archetypes te doorbreken. In bijrollen is het uitkijken naar - en genieten van - Stanley Tucci als plichtsbewuste luchthavenmanager, Diego Luna als hopeloos verliefde voedselbezorger, Zoë Saldana als de sympathiek deskgirl en vooral Kumar Pallana (jawel, de met een buitengewoon komisch talent bezegelde Indiër uit ‘Bottle Rocket’ en ‘The Royal Tenenbaums’!) als lid van de kuisploeg. ‘The Terminal’ is een wondermooie, sprankelende tragikomedie, die ons twee uur en acht minuten lang onophoudelijk wist te charmeren!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray