Zoeken

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

  • Cinevision.be/nl quoteert The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning met een 2/5
  • Regisseur: Jonathan Liebesman
  • Cast: Jordana Brewster, R. Lee Ermey, Diora Baird
  • Genre: Horror
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 07-02-2007
  • DVD: 06-06-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning"

Één van de mijlpalen in het horrorgenre is ‘The Texas Chainsaw Massacre’, de gruwelijke slasherfilm van Tobe Hooper uit de jaren zeventig. En zoals het elke succesvolle horrorfilm betaamt, kreeg ook deze een reeks vervolgen. Na drie hielden ze het echter voor bekeken, tot Michael Bay anno 2003 z’n oog liet vallen op een remake. De prent werd door het gros van de filmliefhebbers uitgekotst, maar de echte horrorfan beleefde toen een opflakkering - de nieuwe ‘The Texas Chainsaw Massacre’ vinden wij immers nog steeds een zeer leuke vingeroefening in het genre.

Michael Bay is echter veeleer een geldmachine dan een horrorliefhebber, dus besloot hij alles in gereedheid te brengen voor een prequel, waarin de kijker meer te weten zou komen over de afkomst van de beruchte kettingzaagkiller Leatherface, gebaseerd op de echte legende van seriemoordenaar Ed Gein. Het resultaat is ‘The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning’, een vrijblijvende horrorprent, dat z’n beloftes nauwelijks waarmaakt en in wezen niet meer is dan een anderhalf uur durende achtervolging, waarbij elk personage gedoemd is om het loodje te leggen.

De finale is identiek aan die uit de 2003-versie, maar dit keer eindigt de film veeleer met een anticlimax. Nu, niet dat we klaagden, want het uur ervoor hadden we genoeg gescherpte messen, bloedlappen en op volle toeren draaiende kettingzagen gezien. ‘The Beginnig’ is eigenlijk een lege film; er gebeurt heel veel, maar steeds hetzelfde en iedere keer met dezelfde personages. Deze eentonigheid wordt enkel doorprikt in de scènes met R. Lee Ermey, die als enige een geslaagde vertolking neerzet. Z’n interpretatie van gestoorde sheriff levert enkele heerlijke scènes op en bezorgt de film af en toe de broodnodige, maar hoofdzakelijk afwezige zelfrelativering.

De vrouwelijke hoofdrol in dit avontuur is weggelegd voor Jordana Brewster, een verwaarloosbare actrice, die uitsluitend door haar look aan de bak komt in Hollywood. Wat ons wel opviel aan deze ‘The Beginning’ is de manier waarop Leatherface zich eigenaar maakt van een kettingzaag. Wanneer hij z’n vroegere werkgever de kop inslaat (z’n eerste moord!), vindt hij op een tafeltje een kettingzaag en besluit hij die mee te nemen. Dan stellen wij ons de vraag: als Tobe Hooper z’n film vroeger ‘The Texas Hammer Massacre’ had genoemd, zouden we daar dan een hamer gevonden hebben?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray