Zoeken

Thank You For Smoking

  • Cinevision.be/nl quoteert Thank You For Smoking met een 4/5
  • Regisseur: Jason Reitman
  • Cast: Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, William H. Macy
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 27-09-2006
  • DVD: 02-05-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Thank You For Smoking"

Nergens waar tegenwoordig zoveel over gekankerd wordt als over de tabaksindustrie. Aan de hand van allerhande campagnes heeft een heuse groep moraalridders er de laatste jaren voor gezorgd dat de roker bijna als een paria bekeken wordt. Het zou dan ook erg makkelijk zijn om een film als ‘Thank You For Smoking’ te draaien. Je ziet het zo voor je: een anderhalf uur durende aanklacht tegen de sigarettenindustrie, waarin alle hoofdpersonages uiteindelijk een akkoord bereiken en iedereen vervolgens het licht ziet. No way, Jose!

Deze op het scherp van de snee balancerende satire trekt van leer tegen zowel rokers als niet-rokers en drukt ons eens te meer op onze al dan niet belemmerde vrijheid. ‘Thank You For Smoking’ stelt enkele rake vragen en concludeert met de stelling dat ieder mens voor zichzelf dient uit te maken of hij of zij beslist te roken. Het is niet aan een ander om de pakjes in te palmen met waarschuwingsteksten of symbolen met daarop doodshoofden of andere onheilstekens. Naast deze hetzij niet heel diepe maatschappijkritiek ontwijkt het door regisseur Jason Reitman geadapteerde scenario ook heel wat valkuilen. Zo nemen de personages geen dwaze beslissingen en hecht je heel wat geloof aan hun gedachtegang. Bovendien kan Reitman het niet laten om ook de filmindustrie met heel wat zelfspot te benaderen.

In de hoofdrol herkennen we Aaron Eckhart, die één van de beste prestaties uit z’n carrière neerzet als woordvoerder van de Academy of Tobacco Studies. Eckharts personage is gluiperig en sympathiek tegelijkertijd; je kan het misschien soms niet eens zijn met z’n methodes, maar z’n onweerstaanbare charme zorgt er toch voor dat de kijker nooit z’n sympathie verliest. Hij wordt geflankeerd door een hele reeks getalenteerde Hollywoodgezichten, waarvan vooral William H. Macy en Cameron Bright indruk maken als respectievelijk de strijdende senator en het geïnteresseerde zoontje van het hoofdpersonage. Verder passeren ook onder andere Maria Bello, JK Simmons, Katie Holmes en zelfs Rob Lowe de revue.

‘Thank You For Smoking’ is een pittige en speelse komedie, die in een mum van tijd voorbijvliegt en ons onderweg af en toe met de neus op de feiten drukt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray