Zoeken

Things We Lost In The Fire

  • Cinevision.be/nl quoteert Things We Lost In The Fire met een 2/5
  • Regisseur: Susanne Bier
  • Cast: Benicio Del Toro, Halle Berry, David Duchovny
  • Genre: Drama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 05-03-2008
  • DVD: 26-06-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Things We Lost In The Fire"

Susanne Bier is Hollywoods nieuwste importcineaste. De Deense filmster, die de afgelopen jaren hoge ogen gooide met krachtige drama’s als ‘Brothers’ (een Amerikaanse remake staat momenteel in de steigers) en ‘After The Wedding’, waagt zich namelijk ook aan de stap richting Tinseltown en mag daar meteen in vertrouwde wateren vertoeven. De symboliek, de thema’s en de toon die in ‘Things We Lost In The Fire’ bovendrijven, zijn namelijk dezelfde die ook haar vroeger werk domineerden. Het enige verschil is de melo- en clichéfactor; die is hier namelijk torenhoog en zorgt er al van bij de start voor dat dit op en top Amerikaanse drama het beste thuishoort op een vrouwenzender. Zet de doos tissues maar alvast gereed. Want ook al is dit een slepend - een slak op prozac gaat nog sneller vooruit - mokerslagdrama, er wordt toch bijzonder gretig op het sentiment van de kijker gespeeld.

Op een avond krijgt Audrey Burk (Halle Berry) plotseling de politie aan de deur met ontstellend nieuws over haar man. Die laatste (David Duchovny) - shoppend achter ijsjes - kwam immers om het leven door een daad van zinloos geweld. Audrey weet met zichzelf geen blijf en vindt uiteindelijk troost bij de laatste persoon van wie ze het zou verwachten: Jerry Sunborne (Benicio Del Toro), de beste vriend van haar man, maar tevens ook een aan heroïne verslaafde junkie, die zijn leven verwoest ziet door z’n verslaving. In zijn relatie met Audrey vindt Jerry echter de kracht om zijn problemen te overwinnen.

Een hopeloos verhakkelde vertelstructuur in het eerste deel van de film - via een heleboel flashbacks maken we kennis met de overleden Brian en zien we hoe het hem uiteindelijk vergaan is - verhindert ons om echt mee te leven met de personages. Susanne Biers vermaarde close-upstijl zorgt er dan wel voor dat we bij momenten (letterlijk) op de huid van de karakters zitten, toch lijken ze nooit echt tot leven te komen. Dat heeft alles te maken met de formulestructuur van het verhaaltje waarin ze gevangen zitten. De voorspelbare trukendoos aan emoties wordt te pas en te onpas opengetrokken (de scène in het zwembad, het einde aan de wagen), wat langzaam elk gevoel van authenticiteit uit dit Hollywoodiaanse melodrama zuigt.

Benicio Del Toro is solide als de verslaafde Jerry, maar Halle Berry bewijst zich andermaal een Oscarwinnares onwaardig in haar rol van geslagen weduwe. ‘Things We Lost In The Fire’ heeft potentieel bij de vleet, maar het resultaat overstijgt nergens de gemiddelde tv-film. De grauwe middelmaat, dus.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray