Zoeken

Thumbsucker

  • Cinevision.be/nl quoteert Thumbsucker met een 3/5
  • Regisseur: Mike Mills
  • Cast: Lou Pucci, Vince Vaughn, Keanu Reeves, Tilda Swinton
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 31-05-2006
  • DVD: 19-10-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Thumbsucker"

De laatste jaren heeft de onafhankelijke cinema moeiteloos aan impact gewonnen. Steeds meer charmante independents worden ook bij ons daadwerkelijk in de bioscoopzalen gebracht - dat ze doorgaans na een tweetal weken opnieuw verdwijnen blijkt niettemin onvermijdelijk. Een nieuwe film in dat rijtje is ‘Thumbsucker’, een bevreemdende en eigenzinnige film van voormalig videoclipregisseur Mike Mills.

In z’n eerste langspeelfilm, schetst Mills, die ook instond voor het scenario, een beeld van de disfunctionele Justin (Lou Pucci), die als opgroeiende tiener nog steeds op z’n duim zuigt - wat had je anders gedacht met zo’n filmtitel? Z’n ouders zijn slechts matig in hem geïnteresseerd; z’n vader (Vincent D’Onofrio) heeft het veel te druk op z’n werk en z’n moeder (Tilda Swinton) leeft met haar hoofd in een soapwereld. Justin probeert van z’n orale fixatie af te raken en schakelt de hulp in van z’n excentrieke orthodontist (Keanu Reeves) en één van z’n leraars (Vince Vaughn).

De regie van Mike Mills is uitstekend - hij neemt rustig de tijd om z’n karakters uitgebreid voor te stellen - maar toch is vooral het scenario wat van ‘Thumbsucker’ een goede film maakt. De dialogen zijn eens hilarisch en dan weer dramatisch, maar steeds zijn ze confronterend en bevatten ze heel wat waarheden. Naast een goed scenario, boogt deze prent ook op een uitstekende soundtrack, geschreven door The Polyphonic Spree en aangevuld met enkele niet te versmaden Elliott Smith-nummers.

De cast wordt aangevoerd door het jonge talent Lou Pucci, die voor z’n treffende vertolking al verscheidene prijzen in ontvangst mocht nemen. Hij wordt geflankeerd door een bont allegaartje, waaronder een ingehouden Tilda Swinton en Vincent D’Onofrio, een heerlijke Keanu Reeves (in dit geval geen contradictie!) en een opvallend sterke Vince Vaughn. ‘Thumbsucker’ zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn, maar wie ervoor openstaat, ontdekt een mooie en uiteindelijk hoopvolle film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray