Zoeken

THX 1138

  • Cinevision.be/nl quoteert THX 1138 met een 2/5
  • Regisseur: George Lucas
  • Cast: Robert Duvall, Donald Pleasance, Maggie McOmie
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-09-2004
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "THX 1138"

Met z’n bevreemdend debuut ‘THX 1138’, bewees George Lucas zich vooral een experimenteel, haast pretentieus filmmaker. Lucas vertelt het verhaal van THX 1138 (Robert Duvall), LUH 3417 (Maggie McOmie) en SEN 5241 (Donald Pleasence), die proberen te ontsnappen uit een futuristische gemeenschap, gevestigd onder het aardoppervlak. De gemeenschap verbiedt seks en probeert door middel van dagelijkse drugs de bevolking in bedwang te houden. Wanneer THX op een gegeven dag stopt met het nemen van de drugs en z’n vriendin LUH zwanger maakt, worden ze in de gevangenis (lees: de grote leegte) gegooid. Daar maken ze kennis met SEN, met wie ze een ontsnappingsplan op touw zetten.

Baanbrekend of niet, ‘THX 1138’ is in de eerste plaats een lang aanslepende, nietszeggende sciencefictionfilm, waarin vooral het geduld van het publiek op de proef gesteld wordt. Niet alleen heeft Lucas’ verhaal zo weinig om het lijf, ook de manier waarop hij het in beeld brengt is enerverend. Vervelende geluiden en lange passages van stilzwijgen wisselen elkaar af, maar brengen niets bij tot het geheel, tenzij Lucas de bedoeling had z’n film zo arty farty mogelijk te maken. In het laatste halfuur komt er toch schot in de zaak. Dé scène - de noodzakelijke climax - is een, we geven het grif toe, vrij knap geënsceneerde achtervolging doorheen gigantische tunnels. Robert Duvall acteert de hele film met een monotone stem en dito gelaatsuitdrukking. In een van de bijrollen zien we Donald Pleasence, die voor deze film niet eens van kapsel hoefde te veranderen.

‘THX 1138’ is de filmversie van Lucas’ gelijknamige kortfilm. Hoewel we deze laatste nooit gezien hebben, kunnen we ons best voorstellen dat een kwartier volstond om deze oppervlakkige vingeroefening in beeld te brengen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray